Facebook omezuje politické reklamy, ale taky neúmyslně blokuje informace o pandemii, všímá si Politico

22. únor 2021

Politico se zabývá otázkou, jestli může být Facebook životaschopným fórem pro informace o pandemii.

Úsilí největší sociální sítě o kontrolu reklamy s ohledem na dezinformace totiž neúmyslně blokuje zprávy od měst, poskytovatelů zdravotní péče a komunitních a náboženských skupin propagujících vakcínu proti koronaviru.

Čtěte také

Na pomyslné černé listině skončily placené příspěvky od nejméně 110 skupin. Jejich cílem přitom bylo zvýšit povědomí o tom, jak vakcíny fungují nebo kde se naočkovat. Byly ale označeny a odeslány do registru politických zpráv, ukazuje Politico s odkazem na statistiky.

Zadavatelé reklam mají možnost se odvolat, ale tvrdí, že je tento proces příliš vyčerpávající a raději se zabývají distribucemi vakcín. Situace vedla některé odborníky k otázce, jestli vůbec může Facebook fungovat jako diskuzní prostor pro informace o pandemii. Čelí totiž boji s hlasy, které jsou proti očkování, a které převládají.

Facebook uznal, že některé reklamy identifikoval nesprávně a několik z nich dodatečně obnovil. Podle vedení firmy síť povoluje reklamy týkající se covidu-19, které podporují účinnost vakcín. Pokyny pro inzerenty prý stránka zveřejňuje.

Facebook loni zcela zakázal reklamy veřejných činitelů. Problémy nevyvolávají jen otázky týkající se nástrojů transparentnosti, ale i jestli neúmyslně omezují svobodu projevu, upozorňuje Politico.

Jak si představit počty obětí pandemie?

Příliš velké číslo, které je těžké v mysli zpracovat. Deník The Washington Post nabízí tři způsoby, jak si představit monstrózní půlmilionový počet obětí pandemie koronaviru ve Spojených státech. Oficiální počty obětí se rovnají velikosti obyvatelstva ve městech, jako jsou Kansas City, Atlanta nebo Sacramento. List prezentuje další propočty a vizualizace.

Čtěte také

Koronavirus zabil více lidí než jakákoli válka v americké historii – kromě jediné, protože občanská válka vzala život 750 tisícům lidí. Počet obětí koronaviru by zaplnil nový hřbitov velikosti toho Arlingtonského ve státe Virginie.

Pod náhrobky z bílého mramoru je tam pochováno 400 tisíc lidí a ještě předminulý rok zbýval prostor pro přibližně 95 tisíc. Na dvou a půl kilometrech čtverečních jsou pohřbeni padlí vojáci, kteří bojovali ve všech hlavních konfliktech od občanské války.

Pandemie španělské chřipky z roku 1918 zabila v USA asi 675 tisíc lidí. Počty nových případů covidu-19, hospitalizací i úmrtí v poslední době narůstají mírněji než dřív. Taky do země putuje každý den víc než milion dávek vakcíny. 

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Jan Burda, najdete v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související