CNBC: Facebook i Twiter smazaly nebo zablokovaly Trumpovy výroky o covidu a chřipce

7. říjen 2020

Americká stanice CNBC na svém webu píše o reakci Facebooku a Twitteru na post Donalda Trumpa. Napsal, že běžná chřipka je smrtonosnější než koronavirus. Facebook jeho zprávu ze sítě smazal, Twitter ji označil jako dezinformaci a zablokoval možnost jejího sdílení.

Šéf Bílého domu v dalším tweetu odkázal na sekci zákona, která platformám umožňuje závadný obsah upravovat, označovat i odstraňovat.

CNBC připomíná, že Trump v květnu podepsal tzv. výkonné nařízení namířené proti údajné cenzuře ze strany Facebooku a Twitteru. Bylo to krátce poté, co druhá zmíněná sociální síť začala označovat nepřesné nebo zavádějící tweety. Hned v prvních hodinách označila dva Trumpovy příspěvky za nepřesné.

Čtěte také

Americkému prezidentovi věnují média pozornost ještě z jiného důvodu. Řada z nich kritizuje Trumpovo vystoupení po návratu do Bílého domu. Američanům vzkázal, že se nemají bát nákazy koronavirem. Někteří lékaři označili jeho výrok za přinejmenším nezodpovědný.

Podle deníku The Washington Post mu dala nákaza koronavirem možnost restartovat svou prezidentskou kampaň. Mohl získat miliony nerozhodnutých voličů, kdyby svou nemoc nezlehčoval. Víkendový průzkum agentury Ipsos ukázal, že 65 procent Američanů si myslí, že kdyby Trump bral pandemii vážně, nejspíš by se sám nenakazil.

Trumpův problematický tweet ale ukazuje, že americký prezident má jinou srategii a doufá, že krize prostě vyšumí. Washington Post píše, že tahle taktika ale zatím nefungovala a neměla příznivý vliv ani na veřejné zdraví, ani na politiku. Situaci může jen zhoršit, uzavírá deník.

Francouzský boj proti separatismu?

Francouzským lékařům, kteří budou vydávat tzv. osvědčení o panenství, bude hrozit rok vězení a pokuta 15 tisíc eur. Píše o tom deník Sud Ouest. Jde o část návrhu nového zákona, který má bojovat proti tomu, co prezident Emmanuel Macron označuje za islamistický separatismus.

Čtěte také

Kontroverzní osvědčení je ve Francii někdy vyžadováno před náboženským sňatkem. Ve vztahu k nové legislativě politici také zvažují, jak sankcionovat rodiče nebo snoubence, kteří by lékařské potvrzení o panenství vyžadovali. Zákaz podobného testování plně podporují Spojené národy, podle Světové zdravotnické organizace jde o porušování lidských práv.

BBC připomíná, že OSN před dvěma lety vyzvala vlády k zákazu vydávání osvědčení o panenství. Organizace současně vybídla ke spuštění osvětových kampaní. Jejich cílem by mělo být vyvracení mýtů týkajících se panenství a dalších norem, které kladou důraz na kontrolu sexuality a těla ženy. Více najdete na webu BBC.

Celý přehled tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.