Jsme ve zdravotnické válce, řekl Macron, Johnson zas nabádá, aby lidé nechodili do barů a klubů

17. březen 2020

„Jsme ve zdravotnické válce. Nebojujeme proti žádné armádě nebo jinému národu. Nepřítel tady přesto je. Je neviditelný, nepolapitelný a šíří se,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

Čtěte také

V televizním projevu dál řekl, že současná opatření jsou nedostatečná. Přes doporučení zdravotníku a expertů se totiž lidé scházeli v parcích, na trzích i v restauracích. Proto ohlásil sérii nových přísnějších kroků.

Od dnešní 12. hodiny (17. března) je tak i ve Francii omezený pohyb a lidé by podobně jako v Česku měli zůstat doma. Mimo nutné cesty do obchodu apod.

Francie zároveň odložila druhé kolo komunálních voleb, které bylo naplánované na neděli. První kolo bylo už minulý týden a někteří experti to kvůli novému koronaviru kritizovali. 

Francouzská armáda bude pomáhat s transportem nemocných do nemocnic a vláda vyčlenila vojenskou nemocnici na hranicích v Alsasku, u hranic s Německem, na boj proti nákaze. 

Ředitel francouzského zdravotnictví Jerome Salamon uvedl, že se nákaza šíří velmi rychle, a že v podstatě každé tři dny se počet nakažených zdvojnásobuje. Ve Francii je teď přes 6600 nakažených. Na nemoc Covid-19 tam zemřelo přes 140 lidí.

Jak se daří sousedům?

Daří se to poměrně v Rakousku. V zemi je přes 1000 nakažených, tři mrtví a šest lidí se už uzdravilo. Navíc včera země zaznamenala vůbec poprvé nižší počet nakažených než předcházející den.

Čtěte také

V zemi platí zákaz shromažďování pro více než pět lidí, zavřené jsou střední a vysoké (a od středy i základní) školy, zavřená je taky většina obchodů i hranice s Itálií, Švýcarskem a Lichtenštejnskem a z opačné strany je uzavřený vstup do České republiky, Německa a Maďarska.

V Německu by měly zůstat otevřené jen obchody se základními potřebami jako lékárny, drogerie nebo čerpací stanice. Zavřené naopak budou mimo jiné hospody, sportoviště anebo dětská hřiště. Němci navíc nemají cestovat a hotely nesmějí přijímat žádné hosty. V Německu je teď přes 7 tisíc nakažených.

Na Slovensku včera přibylo 11 nakažených a v Polsku na nemoc Covid-19 zemřeli čtyři lidé. Nakažených tam je zhruba 200.

Británie? 

Projev k občanům měl i britský premiér Boris Johnson. Ostrovany vyzval, aby se vyhýbali styku s jinými lidmi, přestali chodit do klubů, barů a divadel. Píší o tom britské The Times. Johnson podle nich také upozornil, že počet nakažených ve Spojeném království se může bez potřebných opatření každých pět dní zdvojnásobit.

Zatímco jednotlivci mohou při příznacích onemocnění zůstat doma pouhý týden, celé rodiny by měly podle nových britských doporučení být v izolaci 14 dní. Rozšíření viru je vážné zejména v Londýně, upozorňuje britský deník a připomíná vládní doporučení, aby zvlášť obezřetní byli senioři, těhotné ženy a lidé se zdravotními potížemi. Uzavírání škol Británie zatím nenařídila.

Španělsko

Naopak ve Španělsku vláda už podobně jako v jiných zemích nařídila omezení volného pohybu obyvatel a zavřela hranice. Národní banka přestala tisknout bankovky, zrušeny byly regionální dubnové volby v Baskicku a Galicii. Informuje o tom španělský list El Mundo. 

Čtěte také

Noví nakažení přibývají ve Španělsku po stovkách, koronavirus se šíří mimo jiné mezi fotbalovými kluby. Nové nakažené hlásí například tým z Valencie, který minulý měsíc odehrál v Lize mistrů duel s Atlantou Bergamo před zaplněnými tribunami v Miláně. Zástupci klubu prý riskantní cesty do Lombardie litují.

Koronavirus je zásadním tématem také ve střední Evropě. Polský boj proti pandemii poukazuje na to, jakým výzvám křehká zdravotnictví států střední a jihovýchodní Evropy čelí. Tvrdí to zpravodajský server Balkan Insight.

Už od začátku března řada lékařů upozorňovala na to, jak je Polsko na koronavirus nepřipravené. Jeden z doktorů ve velké krajské nemocnici si před pěti dny, kdy Polsko mělo už přes 30 nakažených, stěžoval, že nemá k dispozici jedinou testovací sadu. Chybí prý roušky, ochranné brýle, rukavice, obleky i volná lůžka na jednotkách intenzivní péče. A také samotní lékaři.

Amerika kritizuje Izrael

Americké noviny The New York Times přinášejí úplně jiný pohled na koronavirovou pandemii. Upozorňují na to, že izraelská zpravodajská agentura dostala povolení v boji proti šíření nákazy využívat obrovské množství dat z mobilních telefonů obyvatel. Shromažďovány byly tajně pro případy protiteroristických opatření.

Izraelská vláda chce pomocí lokalizačních dat z mobilů zmapovat, s kým se nakažení mohli dostat do kontaktu a těmto lidem pak poslat SMS s výzvou, aby šli okamžitě do karantény. Odhalení tohoto plánu ovšem vyvolalo u některých Izraelců obavy z možného narušování soukromí. I v době krize prý musí být v demokratickém státě zachována základní občanská práva.

Víc v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související