Adam Černý: Pandemie zkouší Francii i reformy prezidenta Macrona

28. březen 2020

Nástup pandemie viru COVID-19 zaskočil takřka všechny evropské země. Ani Francie nebyla výjimkou.

Jen málokterá vláda dokáže najít odpověď na nečekanou hrozbu, a ještě k tomu najít ji pohotově. V různé obdobě to předvedla řada vlád evropských zemí, když musely letos na jaře reagovat na pandemii viru COVID-19. Pro řadu lidí, které dosud neznámá a neléčitelná nákaza napadla, i pro jejich blízké bylo bolestné sledovat, jak opožděně a málo robustně jejich vlády konaly i jak se ukazovalo, že nebyly odpovídající systémy dostatečně připraveny a vybaveny. Je překvapující, že se to v nemalé míře přihodilo i ve Francii, známé rozsáhlou a kvalitní zdravotní péčí.

Čtěte také

Prezident Emmanuel Macron byl pod tlakem okolností donucen tento týden vystoupit se zvláštním televizním projevem. Z vojenské nemocnice v Mylhúzách na východě Francie, na které připadá více než třetina z více než tisíce úmrtí v zemi, jak se sluší a patří poděkoval všem, kteří stojí doslova v první linii střetu se šířící se nákazou. A zdůraznil, že to patří všem, kteří „každý den zápasí, aby zachraňovali životy, a dnes zápasí, aby zachránili i naše nemocnice, naše zdravotnictví. Mnoho se udělalo, ale jistě nedostatečně rychle a v nedostatečné míře“. Své poděkování tak prezident spojil s nepřímým, ale zřetelným přiznáním chyb, ať už šlo o pozdní reakci, nebo o nedostatečné vybavení zdravotníků a záchranářů, bez kterých se neobejdou v dennodenním zápase s virem COVID-19.

Přehodnocení reforem

Ještě překvapivější bylo, že hlava státu naznačila, že krize nutí přemýšlet o dosavadní politice. Protože až dosud se Emmanuel Macron navzdory protestům v ulicích držel svého reformního kurzu, který měl uvolnit jednu z největších evropských ekonomik a který byl založen na podstatné proměně dosavadního sociálního a důchodového systému. Ten byl sice v různých ohledech velkorysý, ale veřejné finance tlačil do deficitu.

Čtěte také

Důsledky nečekané a rozsáhlé pandemie nyní na tento systém budou klást mnohem větší nároky a budou vyžadovat mnohem větší náklady než dosud. Už nyní se ukazuje, že v době, kdy bude Francie čelit sociálním a ekonomickým důsledkům pandemie, se otevře další kolo debaty o reformním programu Emmanuela Macrona. Programu, se kterým na jaře 2017 přesvědčivě vyhrál prezidentské volby a se kterým jeho politické hnutí ve stejném roce získalo jednoznačnou většinu v Národním shromáždění.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Podpora ohlášených změn během času ustupovala a v sociálních sporech, jak se ukázalo na hnutí „žlutých vest“ a potom ve stávkách proti reformě sociálního a důchodového systému, klesala i prezidentova popularita, která se však s hospodářským oživením začala zvedat. Letošní prudký náraz pandemie ovšem vystavuje Emmanuela Macrona nečekané a mnohem náročnější zkoušce.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související