Alexandr Mitrofanov: Putin přiznal epidemii a odložil „všelidové hlasování“

27. březen 2020

Dvaadvacátého března přišel na jednání ruské vlády bývalý vicepremiér Igor Šuvalov, nyní šéf státní korporace VEB.RF, v černé roušce. Vyvolal tím nepochopení vládních kolegů.

Šuvalov sice vysvětlil, že lidé se před koronavirem dostatečně nechrání, ale že sám chce zachovat zdraví své i svého okolí.

Čtěte také

Ale ministr zemědělství Dmitrij Patrušev, syn všemocného tajemníka bezpečnostní rady státu Nikolaje Patruševa, se Šuvalova nevraživě zeptal, jestli v tomhle hodlá sedět i na jednání. V reakci na to bývalý vicepremiér roušku pod tlakem veřejného mínění členů vlády sundal. Pravoslavná televize Cargrad se mu lehce vysmála jako pozérovi.

Dnes by to možné nebylo. Milníkem se stalo televizní vystoupení prezidenta Vladimira Putina po jeho návštěvě v nemocnici pro pacienty s koronavirem. Projev byl ohlášen na středu a pak diváci více než hodinu nervózně čekali, až se Putin objeví na obrazovce.

Když vysílání kvůli tomu mimořádně přerušili, díval se na ně člověk s výraznějšími známkami stárnutí než předtím, který během čtení neustále popotahoval nosem. Oznámil, že Rusko se pandemii koronaviru nevyhne, protože přišla z ciziny. A odložil „všelidové hlasování“, které mělo kývnout na jeho nárok zůstat v Kremlu do roku 2036.

Ten, kdo se těší potlesku

Spolu s řadou daňových a sociálních opatření vyhlásil Putin ne karanténu, ale všeobecné volno v nadcházejícím týdnu, během kterého budou otevřeny jen obchody s potravinami a lékárny. Zaměstnavatelé musí týden volna proplatit ve stoprocentní výši. O den později ruský prezident oznámil, že virus porazí možná už během tří měsíců.

Čtěte také

Hned druhý den začaly ruskou sítí kolovat videozáběry kolony obrněných transportérů a autobusů s příslušníky Putinovy Rosgvardije, které se měly stahovat do Moskvy. V samotné Moskvě se zahájila registrace lidí potřebných pro období výjimečného stavu a začaly se jim vydávat speciální propustky pro pohyb po městě. Zároveň žádný výjimečný stav vyhlášen nebyl.

Po Putinově projevu uvěřili ve vážnost situace i ti, kteří dříve naslouchali státní propagandě. Putin na videokonferenci lídrů G20 prohlásil, že přicházejí horší ekonomické dopady než finanční krize roku 2008. Apeloval na zrušení sankcí mezi zeměmi, tedy i vůči Rusku kvůli anexi Krymu.

Politický účel měla také pomoc Ruska Itálii. Italský list La Stampa napsal, že 80 % ruských dodávek v krizi nepomůžou vůbec nebo pomůžou jen málo. Zato se v zemi NATO ocitli vojenští odborníci a to je pro ruskou vojenskou rozvědku velmi cenné. Kremelská propaganda se na článek v La Stampa ozvala tvrzením, že ho nařídil Bilderberg.

Alexandr Mitrofanov

Nestor a enfant terrible ruské žurnalistiky Alexandr Něvzorov popsal současné Putinovo chování takto: „Ten, kdo má největší a nejodpornější proleženiny na světě, poučuje publikum, jak provádět hygienu kůže, a těší se bouřlivému potlesku.“

Autor je komentátor Práva

Spustit audio