Alexandr Mitrofanov: Putin si zajistil doživotní funkci, Rusové střídají vztek s vtipkováním

13. březen 2020

Za Sovětského svazu se 22. dubna slavilo výročí narození Vladimira Iljiče Lenina. Volno ale ten den nebylo.

Lenin se narodil v roce 1870. Letos 22. dubna to bude 150 let. Ten den v Ruské federaci volno bude, i když to připadne na středu.

Čtěte také

Dvaadvacátého dubna se podle přání hlavy ruského státu Vladimira Vladimiroviče Putina bude konat všeruské hlasování o úpravách ústavy, tyto úpravy přitom inicioval sám Putin. Po nedávných procedurách v ruské Státní dumě se konečně vyjevilo to, co zůstávalo záhadou pro všechny kromě Putina. Tedy proč zahájil kampaň s předěláním ústavy.

Většina obyvatel sice už předtím odpovídala bez váhání. Proto, aby si zajistil vládnutí až do chvíle, kdy ho to přestane bavit anebo kdy to přestane bavit přírodu či Boha. Nebylo ale jasné, jakou funkci si Putin na doživotí ponechá.

Nyní se opona zvedla a na scéně je možnost, kterou ústava nedolovala, a nyní dovolí: aby Putin kandidoval na úřad prezidenta Ruské federace ještě dvakrát. Mohl by pak setrvat v Kremlu do roku 2036. Putin s tím souhlasil, měl ovšem podmínku. Má mu to posvětit Ústavní soud. Jenže podle upravené ústavy bude moct prezident ústavní soudce také fakticky odvolávat, takže nezávislé rozhodování se čekat nedá.

Definitivní zavržení evropského modelu vývoje Ruska

Na úpravy už kývly obě komory parlamentu, nyní je urychleně potvrzují regionální parlamenty a nakonec podepíše nový zákon sám Putin.

Čtěte také

Trvá ale na tom, že dodatečně musí říct své ano ruský lid. Nemá se to odehrát zákonem stanovenou formou referenda, ale jako plebiscit bez rozpracovaných pravidel, s jediným závazným údajem, aby se pro vyslovila nadpoloviční většina hlasujících.

Jak to doopravdy dopadne na Leninovy narozeniny, se neví. Všeobecně se ale soudí, že Kreml nechá napsat výsledek, jaký bude potřebovat. Navíc se smí hlasovat jen o celkovém objemném balíku úprav, ve kterém jsou i body týkající se důchodů a minimální mzdy. Kdo bude chtít stvrdit svým hlasem tyto sociální úpravy, zároveň Putinovi schválí doživotní prezidentství.

Protesty sice jsou, ale jsou téměř neviditelné. Viditelné ani být nemohou, protože v hlavním neputinském městě, Moskvě, zakázal primátor shromáždění nad 5000 lidí. Prý kvůli koronaviru.

Alexandr Mitrofanov

Šéfredaktor serveru Carnegie.ru Alexandr Baunov napsal, že tento proces nemá obdoby ani v dějinách autoritářského Ruska. „Hlava státu otevřeně prohlašuje, že je připravena vytvořit a využít situaci, která jí umožní zůstat v prezidentském úřadu po vypršení lhůty stanovené zákonem ještě po velmi dlouhou dobu,“ uvedl Baunov. Podle něj jde o definitivní zavržení evropského modelu vývoje Ruska.

Mezitím se bezmocný vztek řady Rusů vybíjí ve vtipech. Tady je jeden: „Po 23 letech opouští Harvey Weinstein věznici. V Rusku stále vládne Putin.“

Autor je komentátor Práva

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.