Exploze v Bejrútu budí vášně i po roce

30. říjen 2021

Loňská exploze v přístavu libanonského hlavního města Bejrútu stále budí vášně. V polovině října skončila jedna taková demonstrace střelbou proti soudci, který případ vyšetřuje. Zorganizovalo jí šíitské hnutí Hizballáh spolu se s politickými spojenci ze strany Amal. Jestli bylo toto krveprolití nutné a jestli se někdy dozvíme pravdu o tragické explozi, na to se pokusí odpovědět Zaostřeno, které připravil Jiří Klečka.

Při protestech zemřelo sedm lidí, mezi nimi byla i matka pěti dětí, která byla v době střelby blízko oken. 

Čtěte také

Hnutí Hizballáh zastává podle Jana Daniela z Ústavu mezinárodních vztahů v zemi schizofrenní roli. „Hizballáh v roce 2019 podpořil kroky proti korupci, ale zároveň odmítl veškeré radikální změny a posunul se do pozice strany, která se co nejvíce snaží hájit status quo a která brání nějakým radikálním změnám,“ říká. 

Libanon zažívá jednu z nejhorších ekonomických krizí, jakou svět zažil, uvádí Světová banka. V zemi není dostatek potravin, pohonných hmot nebo léků. Elektrárny nedokážou zásobovat domácnosti, společnosti ani nemocnice. To samozřejmě ztěžuje péči o některé pacienty. 

„Museli se odvážet nemocní z jedné nemocnice do druhé, kde generátory ještě fungovaly,“ říká lékařka Natalie Challová, která se, jako spousta jejích kolegů, rozhodla Libanon opustit. 

Masivní explozí poničený přístav a jeho okolí v Bejrútu.
Spustit audio

Související