Gita Zbavitelová: Výbuch v Bejrútu mohl mít i jiné příčiny než ledek

9. srpen 2020

Po obrovské úterní explozi v Bejrútu se objevila řada spekulací o její příčině.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Zatím sice neexistují důkazy, že by ji způsobilo něco jiného než nedbalost a špatně uskladněný ledek v přístavu, ale pozornost se soustřeďuje i na libanonský Hizballáh.

Toto hnutí, které se považuje za jediného úspěšného bojovníka proti Izraeli, založily v roce 1982 Íránské revoluční gardy jako odbojovou skupinu proti tehdejší izraelské okupaci části Libanonu. Teherán svého spojence dodnes financuje, používá ho jako svou prodlouženou ruku a zásobuje ho stále vyspělejšími zbraněmi, aby měl bojovou sílu těsně u izraelských hranic.

Čtěte také

Hizballáh ale působí na celém světě a spáchal desítky teroristických útoků, včetně atentátů na židovské cíle v Argentině v letech 1992 a 1994, které si vyžádaly přes sto mrtvých. Stojí také za vraždou bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího před patnácti lety – to zřejmě zanedlouho potvrdí i mezinárodní tribunál v Haagu. Hizballáh rovněž bojuje v Sýrii za prezidenta Bašára Asada a spolupracuje s protivládními povstalci v Jemenu.

Kromě Izraele ho dnes označuje za teroristickou skupinu více než 20 zemí, včetně Spojených států, Kanady, Egypta, Austrálie, Japonska, Argentiny nebo Saúdské Arábie a nově i Británie a Německa. Evropská unie považuje za teroristické jen „vojenské křídlo“ hnutí, přestože Hizballáh se na žádná křídla nedělí.

Tisíce raket

Při měsíční válce s Izraelem v roce 2006 Hizballáh ukázal, že je nebezpečným protivníkem – odpálil na něj přes čtyři tisíce raket a zahnal do krytů jeden milion Izraelců. O velkou část výzbroje tehdy přišel, ale Írán mu zásoby doplnil, navýšil a vylepšil. Rezoluce OSN č. 1701 z téhož roku nařídila Hizballáhu úplné odzbrojení, ale nikdy k němu nedošlo.

Čtěte také

Dnes má hnutí na Izrael namířeno přes 130 000 raket, včetně vyspělých a přesných, množství zbraní navíc ukrývá ve městech a na vesnicích a tím ohrožuje civilní obyvatelstvo. Izrael v poslední době varuje, že Hizballáh má sklady a továrny na výrobu střel i v Bejrútu a dalších velkých libanonských městech, protože ví, že tam na ně Izraelci nezaútočí kvůli obavám z civilních ztrát.

Premiér Benjamin Netanjahu na tyto zbrojní skrýše upozornil už v roce 2018, kdy v projevu v OSN zveřejnil i jejich přesnou mapu – v údolí Bikáa u syrských hranic, v jižním Libanonu i v Bejrútu. Podle červencové zprávy izraelského Výzkumného a vzdělávacího centra ALMA má Hizballáh nejméně 28 odpališť raket, velitelství, továren na výrobu střel nebo skladů raketového paliva v těsné blízkosti škol, nemocnic, restaurací, kostelů, hřišť a stadionů, a dokonce i libanonského ministerstva obrany nebo bejrútského mezinárodního letiště.

Sklad zbraní?

Podle řady médií, včetně americké stanice Fox News, která cituje nejmenované zpravodajské zdroje, Hizballáh neoficiálně ovládá i bejrútský přístav, kde došlo k úternímu výbuchu. Údajně tam skladuje i zbraně a také ledek, který dlouhodobě používá jako výbušnou složku bomb. Podle izraelského serveru Intelli Times vyvezl v letech 2012 až 2015 z Libanonu tuny ledku do svých továren na výrobu výbušnin ve Středomoří a v Asii. V této době byli kvůli pašování a nezákonnému držení ledku zatčeni nejméně čtyři členové Hizballáhu v Thajsku a na Kypru.

Před pěti lety objevily britské úřady nedaleko Londýna čtyři tajné továrny Hizballáhu na výbušniny s ledkem, které chtělo hnutí použít k útokům na místní židovské cíle. Letos našlo stovky kilogramů jeho ledku na svém území i Německo a předtím i Thajsko. Hnutí tuto chemikálii údajně použilo i při pumovém útoku na autobus s izraelskými turisty v roce 2012 v Bulharsku. A generální tajemník Hizballáhu Hasan Nasralláh dokonce před třemi lety vyhrožoval Izraeli útokem na nádrž s izraelským ledkem v Haifě s tím, že vybuchne „jako atomová bomba“.

Hizballáh zkrátka ledek dobře zná a běžně používá a ten, který explodoval v Bejrútu, mohl klidně patřit jemu. Jiný názor na příčinu bejrútské exploze nabízí izraelský arabista a bývalý zpravodajec vojenské rozvědky Mordechaj Kidar. Je přesvědčen, že v přístavu vybuchly výbušniny, raketové palivo a munice, které Hizballáhu poslal Írán.

Gita Zbavitelová

Kidar to vysvětluje explozemi tří barev, tedy tří různých materiálů, a připomíná, že bejrútský přístav se stal hlavní cílovou stanicí, kam Teherán posílá svému spojenci zbrojní zásilky poté, co Izrael svými útoky poničil letiště v Damašku. Kidar soudí, že materiál v plechovém neklimatizovaném skladu vybuchl následkem velkých veder, a upozorňuje, že s verzí o špatně uskladněném ledku přišel jako první právě Hizballáh už necelou hodinu po explozi. Kidarova hypotéza není jediná, a Nasralláh měl v pátek dokonce potřebu ji veřejně popřít.

Její pravdivost ovšem nejde prokázat. Ať už ale v Bejrútu vybuchlo cokoli, Hizballáh je soudek s prachem a jeho počínání je tak nebezpečné a bezohledné, že k podobné katastrofě může dojít kdykoli.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.