Eva Turnová: K sedmdesátinám básníka Pavla Zajíčka

16. duben 2021

Dnes slaví své 70. narozeniny básník, výtvarník a hudebník Pavel Zajíček, zakladatel skupiny DG 307, který byl v roce 1976 ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu odnětí svobody za výtržnictví. Po propuštění podepsal Chartu 77 a v roce 1980 odešel do emigrace. Žil ve Švédsku, v New Yorku, kde se živil jako stěhovák, a v roce 1995 se natrvalo vrátil do Prahy.

V pubertě jsme sice tajně poslouchali z kotoučáku Dégéčka i Plastiky, ale nikdy by mě nenapadlo, že se po letech kruh uzavře a Pavel mi zavolá, jestli bych nehrála s DG na basu.

Čtěte také

Sešli jsme se v podzemním klubu v Jilské ulici, Pavel seděl u stolku, který byl v temném podniku úplně nejdál od dveří; z dálky vypadal jako Henry Fonda, měl pronikavý pohled, ale působil plaše. Dal mi kazetu s poslední nahrávkou DG, která mi připomněla skladbu od Johna Calea, co jsem měla ve sluchátkách. Hned druhý den jsem mu zavolala, že nabídku beru.

S kapelou jsme zkoušeli v zasutých prostorách Lucerny, kde odpadávaly kusy zdiva, všude visely dráty… Hráli jsme celé hodiny jako v transu, Pavel křičel svoje básně, co tahal z kapes na kusech papírů, jedním prstem ťukal na staré harmonium, občas vytáhl dvě železné tyče a bouchal jimi o sebe. Někdy mávnul rukou a řekl: „Tenhle kousek je dobrej,“ a na tom se pak postavila skladba.

Zůstal básnivým snivcem

Jako každá výrazná osobnost, měl Pavel svůj vnitřní silný, ale komplikovaný svět, který si přísně střežil, protože pro něj znamenal jedinou možnost. Ale když se do něj člověk nechal vtáhnout, tak zasáhl i jeho. Chodila jsem ze zkoušek domů pěšky, ulice i lidi vypadali najednou úplně jinak než dřív, všechno se zpomalilo a nabývalo jiných významů.

Čtěte také

Někdy se stávalo, že nám Pavel před koncertem zašeptal: „V noci jsem něco napsal, tak k tomu zahrajte, třeba v a moll.“ Vůbec nepřemýšlel o tom, jestli se to lidem bude, nebo nebude líbit. Všechno bylo o síle okamžiku, ve kterém nebylo místo na předstírání.

Když jsem k němu přišla poprvé na návštěvu, zrovna stavěl sochu z naplaveného dříví, do které vkládal všechno možné, co nacházel kolem sebe, a pak to celé zatavil epoxidem. V kuchyni se vařila polívka s obrovskou mrkví pro jeho malou dceru. Zeptala jsem se, co tvoří, a Pavel odpověděl: „Ale nic, to jenom zkouším, co se vejde do rámů… a taky do hrnce.“

Čtěte také

Pár měsíců po mém vstupu do kapely jsme nahráli CD Kniha psaná chaosem, letěla jsem zrovna do New Yorku a obcházela legendární kluby s kazetou. Všude to chtěli, ale my jsme nějak nebyli schopni zorganizovat cestu. Pavel na to vždycky řekl: „Vždyť jsme jenom taková náhodná loď snivců…“

I když je tenhle člověk, pro kterého je svoboda nejvíc, už asi navždy upoután na lůžko, stejně zůstal básnivým snivcem, který si jde svou cestou a chce jenom opravdový věci.

Všechno nejlepší, Pavle.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.