Eva Turnová: Žába na pětce

19. březen 2021

Když jsem si šla v respirátoru za zbytek kompenzačního bonusu číslo pět koupit do Datartu náplň do tiskárny, abych si mohla vytisknout žádost o kompenzační bonus číslo šest, a u pokladny po mně požadovali jméno, telefon, mailovou a poštovní adresu, vzpomněla jsem si na podobenství o žábě v hrnci.

Jakmile žábu hodíte do hrnce, kde se voda prudce vaří, snaží se z hrnce vyskočit. Když ale zapnete sporák na jedničku a vložíte žábu do vlažné vody, kterou ohříváte postupně, žába zjistí, že se něco děje, až když je téměř uvařená.

Čtěte také

Loni touto dobou nás zapnuli rovnou na pětku, ale šéfkuchař Žabiš naštěstí plotýnku záhy stáhl na jedničku, jelikož měl z předešlého roku zabukovanou dovolenou v Chorvatsku, a tak mohl jet na dovču celý žabí národ. Žábám bylo dokonce povoleno nabažit se kultury, pokud budou ve velkých rozeskocích.

Na podzim před volbami zůstala žába stále mírně tažená na jedničce. Po volbách se ovšem prudce přepnula rovnou na trojku. Začaly zákazy. Žabí národ kvákal proti, ale nebylo mu to nic blatný. Některé samostatně výdělečně čilé žáby začaly mít problém s žabobytím, jelikož nedosáhly ani na jeden z podpůrných programů, a tak se začaly živit, jak uměly: například rozvozem obědů pro dámehmyz.cz.

Zakážem pomlázke

Před Vánoci se žába zmírnila na dvojku, aby byla takzvaná pohoda, otevřely se obchody i restaurace, které se zase hned zavřely spolu se zákazem večerního vyskakování.

Čtěte také

Od Nového roku se žába vaří čím dál víc. Šéfkuchař Žabiš vyhlášením nouzového stavu přepnul sporák na čtyřku.

Nyní ještě přitvrdil omezením volného pohybu žab, které jsou nyní zahnané do svých minižabinců.

Šéfkuchař intenzivně přemýšlí, co ještě zakázat. Ptá se provozářky Žabišové:

„Co máme teď?“

„Velikonoce,“ odpoví Žabišová.

„Zakážem pomlázke, nechci žádné žabomrsky. Dýchaní jsme zakázali?“

„Skoro jo, doma dejchat nejde a venku to nikdo dlouho nevydrží.“

Čtěte také

„Na čem je pes?“

„Na trojce.“

„A žába?“

„Na pětce.“

„Dej žábu na víc.“

„Ale Žabouši, pětka je maximum, žába už skoro nekvává.“

„Prosím tě, použij své í kvá a zavolej elektrikáře, ať zkrátka přidělá na všech sporáke šestku a sedmičku. Každému ho dovezu osobně. Proti podpisu ‚na vlastní žábost‘.“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio