Ekonom: Kdo chce bydlet ve vlastním, musí se uskromnit. Ale mělo by tu být i levné přechodné bydlení

24. říjen 2024

Dostupnost vlastního bydlení v Česku se zhoršuje. Více než tři čtvrtiny lidí ve věku nad 43 let ji podle nedávného průzkumu finanční skupiny Partners vnímá jako ještě horší než v 90. letech. „Můžeme v předvolební době čekat, že se budou objevovat různé návody, jakým způsobem zlepšit dostupnost bydlení,“ předpovídá v pořadu Řečí peněz Českého rozhlasu Plus ekonom a rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Jedním z důvodů, proč se podle ekonomů snižuje v Česku dostupnost k vlastnickému bydlení, je výše úrokových sazeb. Ta se nyní pohybuje kolem pěti procent, což odrazuje zájemce o půjčky. Situaci ale podle Dvořáka mohou využít politici.  

„Je to skutečně žhavé a palčivé téma, které zajímá spoustu lidí,“ je přesvědčený rektor.

Čtěte také

Vláda například může začít vyvíjet nátlak na banky, aby úrokové sazby snižovaly. Dvořák ale upozorňuje, že situace jen jedno řešení mít nebude.

„Jsou to ‚evergreeny‘ od stavebního řízení, které se dnes asi bude zpožďovat, přes úroveň mezd a platů v Česku oproti cenám nemovitostí,“ vyjmenovává příklady Dvořák a pokračuje:

„Část nemovitostí se třeba používá i pro investiční účely, což může být opět faktor, který ovlivňuje, že jsou ceny ke mzdám tak vysoké.“

Za neméně podstatný vliv vyzdvihuje i zájem o vlastnické bydlení na straně lidí. „Starat se o bydlení je každého primární odpovědnost. Měli bychom si zvyknout, že když ho někdo bude chtít, tak se musí po určitou dobu uskromnit, spořit a kombinovat to s hypotékou,“ radí Petr Dvořák a dodává:

„V mezidobí by se měla objevit možnost, že budu mít bydlení, které bude relativně levnější, abych vedle něj mohl ještě spořit na to budoucí vlastnické bydlení.“

Proč v Česku klesá cena hypotečních úvěrů jen velmi pomalu, když ČNB základní sazbu snižuje poměrně svižně? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související