Dětské obličeje ochrání respirátory vytištěné přímo pro jejich proporce

6. duben 2020

Odborníci z ČVUT připravují ve spolupráci s brněnskými antropology tisková data pro výrobu dětských respirátorů. Vyslyší tak prosby rodičů nemocných dětí.

Antropologové Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity poskytli databázi, která čítá 3 000 trojrozměrných modelů lidského obličeje, tisícovku z toho tvoří skeny dětských obličejů. Tyto virtuální předlohy umožní odborníkům z výzkumného centra CIIRC pražského ČVUT rychle vypracovat modely, které budou sloužit pro 3D tisk masek pro děti od 4 do 10 let.

Odborníci definovali věkové kategorie dětí, které odpovídají postupnému růstu dětského obličeje. Určili, mezi jakými věkovými hranicemi dochází při zvětšování obličeje k největšímu skoku.

Čtěte také

„Pro tyto věkové kategorie jsme vytvořili průměrné modely, které technici už dostali,“ říká Petra Urbanová, ředitelka Ústavu antropologie Masarykovy univerzity. „Upozornili jsme je na rozdíl mezi růstem chlapeckého a dívčího obličeje. Dívky rostou rychleji a trend jejich růstu je v čase trochu jiný. Tuto otázku budeme řešit v dalším kroku, zatím jsme vypracovali obecný model dětského obličeje pro obě pohlaví,“ popisuje Urbanová.

Špičková ochranná pomůcka pro děti

Respirátor typu CIIRC RP95-3D, který se bude připravovat pomocí nových tiskových dat, není určen k běžnému nošení. Má chránit především lidi s nejvyšším rizikem ohrožení, jako jsou zdravotníci. Polomasky CIIRC RP95-3D jsou certifikované na nejvyšší ochranu, jsou nepropustné a dobře přilnou k obličeji.Budou sloužit především nemocným dětem.

Čtěte také

Podle Evy Doležalové z výzkumného centra CIIRC přišla nabídka brněnských antropologů zrovna ve chvíli, kdy se na centrum začali obracet také rodiče.

„Dostávali jsme až emotivní prosby rodičů, kteří se o naší polomasce dozvěděli, a hledali jakoukoliv pomoc pro svoje ohrožené děti,“ vypráví Doležalová. „Většinou to byli rodiče onkologicky nemocných dětí, dětí s leukémii a dalšími vážnými nemocemi.“

Snadno sterilizovatelné respirátory budou lehké

Masky z laboratoře centra CIIRC jsou flexibilní a dobře sedí na obličeji. Až zkušenosti ukážou, jestli výzkumníci budou muset řešit více velikostí. Určitě se ale zaměří na to, aby dětská varianta byla na obličeji správně umístěna a aby polomaska s filtrem nebyla pro dětskou hlavu příliš těžká.

Respirátor je možné sterilizovat parní sterilizací v zařízení, které má většina ordinací nemocnic a laboratoří (autokláv). Druhou možností je sprejování dezinfekčním roztokem na bázi alkoholu.

Čtěte také

Při snímání masky je třeba manipulovat s ní podle zavedených postupů tak, aby nedošlo ke kontaminaci zevnitř. „Naši výzkumníci na tuto manipulaci mysleli i při úpravě mechanismu upevnění gumiček, pomocí kterých maska drží na hlavě,“ popisuje Doležalová. „Dají se pěkně přehnout přes masku tak, aby nedošlo k její kontaminaci zevnitř.

autoři: Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.