Vyhecujte se a cvičte doma s rodinou společně

6. duben 2020

Pohyb uvolňuje látky, které působí blahodárně na celé tělo. Vyhněte se jejich nedostatku, který ohrožuje nejen pacienty s chronickými onemocněními. Uvolněte tak psychický tlak, který vás v současnosti ohrožuje.

Pohyb, psychický stav a tělesné zdraví tvoří propojený systém, který zvyšuje odolnost organismu. „Pohyb v přírodě působí nejen tím, že zapojujeme svaly, ale pozitivně působí také na psychiku,“ říká fyzioterapeutka Klára Novotná. „Bohužel v dnešní situaci je pohyb v přírodě omezen, v některých případech odepřen. Ale to neznamená, že by se lidé nemohli hýbat v domácím prostředí.“

Svoji vlastní lékárnu si nosíme s sebou. Když se budeme hýbat a svaly budeme povolovat a natahovat, posíláme si do oběhu látky, které nás léčí.


Kardiolog Vladimír Tuka

Čtěte také

Svaly produkují myokiny, které působí na svaly, ale i na celý organismus. „Už v minulém století se předpokládalo, že existuje látka, která je propojením mezi pohybem a jeho blahodárnými účinky na celé tělo,“ vysvětluje Tuka. „Došlo k objevu několika druhů interleukinů známých z imunitních buněk. Byly označeny za myokiny, ty jsou uvolňovány svaly a působí v celém organismu.“

Stres a nedostatek pohybu trápí vyspělý svět mnohem více než nakažlivé choroby.

Při pohybu se vylučují také endorfiny, které účinkují i na psychiku. „Máme systém, který tělu řekne ’když se budeš hýbat, budeš se cítit dobře a budeš odměněn’,“ říká Tuka. „Endorfiny jsou to blaho, které se po těle rozlije třeba po velkém výletu - jsme unavení, ale šťastní.“

Pohyb nesmí chybět, je součástí léčby

Omezení pohybu venku se netýká jen lidí, kteří jsou nakaženi a mají nařízenu karanténu. „Lidé s roztroušenou sklerózu i lidé užívající léky na snížení imunity pohyb obzvlášť potřebují,“ zdůrazňuje Novotná. „Pro všechny pacienty s nějakým chronickým onemocněním je to důležitá součást léčby. Je třeba udržovat si dobrou funkci svalů i funkci celého těla. Pohyb v přírodě je samozřejmě příjemnější,“ dodává.

Čtěte také

Ten je sice v současnosti omezený, měli bychom si ale dopřát alespoň domácí cvičení. Je důležité si tělo protáhnout, pro všechny lidi v režimu home office nebo v karanténě je totiž dlouhodobý pobyt doma vyčerpávající. „Je důležité nesedět jen u počítače a uvolnit si tělo, pomůže nám to i při zmírnění psychického tlaku. Kvůli současné nepříjemné situaci totiž kolem sebe máme stresu hodně,“ upozorňuje Novotná.

Domácí cvičení navíc nemusí být jen nudným opakováním sestav, do kterého se člověk musí nutit. Kdo doma tráví čas s rodinou, může ji do pohybu zapojit celou. Pokud cvičíme společně, navzájem se vyhecujeme a namotivujeme.

Doma má člověk tendenci cvičení neustále odkládat, a proto je užitečné domluvit se s ostatními a cvičit společně.


Klára Novotná

Počítač se může stát také cvičební pomůckou. Fyzioterapeuti připravují pro pacienty s chronickými chorobami lekce na dálku. Lidé s roztroušenou sklerózou je najdou třeba na webu MS Centra nebo nadačního fondu Impuls.

autoři: Martin Srb , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.