Velikonoce bez cestování. Slováci budou mít už od středy omezený pohyb, píše deník SME

6. duben 2020

Od středečního rána do Velikonočního pondělí se Slováci téměř nedostanou ze svých domovů. Premiér Igor Matovič chce po dohodě s odborníky omezit pohyb lidí, aby zamezil šíření nového typu koronaviru. 

Píše o tom deník SME. Ještě tak rozšíří mimořádná opatření a jejich nedodržování bude podle vyjádření šéfa slovenského kabinetu vést k pokutám. Jejich výše zatím není známá.

Čtěte také

Postup Matovičovi doporučili odborníci z oblasti epidemiologie a infekčních oddělení, kteří o tom diskutovali na nedělní schůzce na úřadu vlády. Cílem opatření jsou prý hlavně Velikonoce. Vláda totiž nechce, aby lidé po celém Slovensku cestovali za příbuznými na tradiční pomlázku.

Výjimkou bude pouze cesta do práce či na nákup, návštěva lékaře a pobyt v přírodě, pouze však v bezprostředním okolí bydliště. Přihlédnuto bude také k mimořádným událostem, jako jsou pohřby, starost o člena rodiny nebo sousedská výpomoc.

Aby premiér předešel obcházení pravidel, nastavil opatření už od středy, aby lidé nestihli za příbuznými vycestovat dříve, tedy ještě pár dní před Velkým pátkem. Zatím není jasné, zda Slovensko po dobu Velikonoc omezí i veřejnou dopravu, uzavírá deník SME.

Velká hospodářská krize? 

Kvůli pandemii nového typu koronaviru hrozí světu druhá Velká hospodářská krize. Podle deníku South China Morning Post to tvrdí čínská centrální banka. Riziko je prý malé, ale lidé musejí být na podobnou variantu připravení, cituje deník zástupce finanční instituce.

Obtížný kompromis mezi potřebou chránit veřejné zdraví a ekonomickými náklady na chod služeb a mnohdy zavřených podniků vyvolal varování mnoha ekonomů, kteří jeho možné důsledky srovnávají s krizí v roce 2008 nebo právě Velkou hospodářskou krizí po propadu akcií na americké burze v roce 1929.

Čtěte také

Nouriel Roubini, profesor ekonomie na newyorské univerzitě Stern School of Business tvrdí, že reakce na veřejné zdraví ve vyspělých ekonomikách zdaleka nestačí na to, co je potřeba k potlačení pandemie, a riziko „větší ekonomické deprese“ stoupá každým dnem.

„Po pádu v roce 2008 silná reakce stáhla globální ekonomiku zpět z propasti. Tentokrát ale nebudeme mít takové štěstí. Kdo bude zachraňovat vlády, korporace, banky a domácnosti na rozvíjejících se trzích?” ptá se Roubini v deníku South China Morning Post.

Co bude dál se Sandersem?

Vratká cesta Bernieho Sanderse k demokratické nominaci na prezidenta se zužuje. Někteří lidé z jeho týmu už přicházejí s návrhy na jeho odstoupení z boje o Bílý dům. Téma pro Politico.

Čtěte také

Většina států a teritorií ho odmítla už v roce 2016, a také aktuální průzkumy nenabízejí velkou naději. Zvlášť od vítězství Joea Bidena v Arizoně, na Floridě a v Illinois. Sanders tak podle odhadů ještě prohloubil ztrátu na vedoucího muže a někdejšího viceprezidenta Baracka Obamy. Ta nyní zůstává na více než 20 %.

Přestože ještě není matematicky nemožné vyhrát, Sanders by musel shromáždit více než 60 % zbývajících delegátů, aby získal nominaci. Podobného výsledku dosáhl zatím pouze ve dvou státech – v Nevadě a jeho domovském Vermontu. Samostatnou otázkou je, jestli Sanders povede kampaň na další zastávce ve Wisconsinu proto, aby vedl progresivní boj, anebo věří, že stále dokáže nominaci získat, píše Politico.

Zemřela Shirley Douglasová

Ve věku 89 let zemřela kanadská herečka a aktivistka Shirley Douglasová. Podlehla komplikacím po zápalu plic. Na sociálních sítích to oznámil její syn, herec Kiefer Sutherland. Informaci přinesl deník Los Angeles Times.

Douglasová pocházela z rodiny známého politika Tommyho Douglase, premiéra kanadské provincie Saskatchewan. Během své kariéry spolupracovala se světoznámými režiséry včetně Stanleyho Kubricka nebo Davida Cronenberga.

Víc v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , Ladislav Dvořák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.