Další protesty v Bělorusku. Lukašenko o demonstrantech mluví jako o krysách, všímá si Frankfurter Allgemeine Zeitung

24. srpen 2020

V ulicích běloruského Minsku se v neděli znovu sešly desítky tisíc lidí, které spojuje odpor k vládě prezidenta Alexandra Lukašenka. Běloruský prezident ale už zřejmě sebral síly a spouští vlastní protiofenzívu.

Tvrdí to list Frankfurter Allgemeine Zeitung s tím, že v Lukašenkově záchranné strategii je patrný rukopis ruských poradců. Ti do Minsku oficiálně přiletěli doplnit prořídlé redakce běloruských státních médií.

Čtěte také

Lukašenko o demonstrantech mluví jako o krysách, nechává se fotit s kalašnikovem a veřejná místa zaplavuje rudozelenými státními vlajkami.

Národní akcent doplňuje samozvaná role „táty Bělorusů“, kterou si Lukašenko vymyslel. Běloruský prezident se snaží dostat do ulic vlastní přívržence a pořádá mítinky za mír, bezpečí a klid. Nepřítelem číslo jedna je v této kampani samozřejmě západ a státy NATO. Před nimi taky Lukašenko varoval při víkendové návštěvě trojmezí s Polskem a Litvou u města Grodno.

Manévry v Jihočínském moři 

V posledním srpnovém týdnu bude v Jihočínském moři z vojenského hlediska opravdu rušno. Čínská armáda tam totiž pořádá hned šest oddělených výcviků. Manévry podle listu South China Morning Post potvrzují trend rostoucích rivalit na moři, které leží mezi Čínou, Tchaj-wanem, Filipínami a Malajsií.

Čtěte také

Peking si tam nárokuje daleko větší sféru vlivu, než mu přisuzuje námořní právo. Vojenská cvičení jsou jedním ze způsobů, jak před ostatními svaly ukázat svaly. Pořádat šest paralelních výcviků ale není obvyklé ani na poměry čínské armády, píše list.

Svou přítomnost v oblasti ale zdůrazňují taky Spojené státy. Americké námořnictvo poslalo do Jihočínského moře letadlovou loď USS Ronald Reagan. Poslouží společným manévrům americké a japonské armády.

Manévry mají podle Washingtonu ukázat, že Spojené státy stojí za svobodnou plavbou na pomezí Indického oceánu a Pacifiku. Američané stupňují taky srdečná politická gesta vůči Tchaj-wanu.

Ostrov o víkendu navštívil dosud nejvýše postavený představitel americké vlády – Brent Christensen. Na programu měl mimo jiné návštěvy památníků, které připomínají neúspěšné čínské útoky na Tchaj-wan, všímá si South China Morning Post.

Polské školy nevědí co dělat

Polské ministerstvo školství o prázdninách zaspalo, tak zní titulek v polském deníku Rzeczpospolita. Úřad totiž stále nevydal žádná doporučení k provozu škol, ve kterých už za týden znovu začíná vyučování.

Čtěte také

Informace k organizaci školního roku proto chybí jak rodičům, tak učitelům. Kromě přesnějších pravidel k pobytu ve škole tak o prázdninách v Polsku nezbyl čas na zhodnocení půlroční internetové výuky, píše list.

Polská vláda na jaře v panice zavřela školy, když bylo v celé zemi pouze 31 pacientů s pozitivním testem na koronavirus. Teď je nakažených mnohem víc, ale Varšava už šířila začátkem léta a před prezidentskými volbami optimismus, že už je to nejhorší zažehnáno.

Možná proto taky polský rezort školství nezvládl lepší přípravu na pololetí, které může znovu přinést výuku na dálku, myslí si autorka komentáře v listu Rzeczpospolita.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Ondřej Elbel , Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související