Veronika Pehe: Další dějství polské kulturní války. Policie zadržela desítky LGBT+ aktivistů

11. srpen 2020

Před nedávnými prezidentskými volbami v Polsku se mohlo zdát, že démonizace sexuálních menšin a transgender lidí jako hrozby pro tradiční polskou rodinu byla především volební strategií.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Nyní se ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro zřejmě rozhodl, že na pronásledování této skupiny může uhrát další politické body.

Čtěte také

V pátek 7. srpna byla zatčena aktivistka Margot z kolektivu „Stop nesmyslům“ za potyčku s řidičem a poničení vozu protipotratové organizace, potištěného homofobními nápisy. Tato transgender aktivistka nyní stráví dva měsíce v mužské vazební věznici.

Pobouření vyvolal tweet bývalého kriminalisty, ve kterém naznačil, že Margot neminou ve vazbě sexuální útoky. Opoziční politici, média i komisařka pro lidská práva Rady Evropy upozorňují na nepřiměřenost trestu. Vzhledem k medializaci celé záležitosti věznice v pondělí oznámila, že zadržená bude mít samostatnou celu.

Spontánní demonstraci na podporu zadržené aktivistky v pátek za užití hrubé síly ukončila policie. Téměř padesát osob zatkla. Vyhrocená situace dále pokračovala přes víkend, kdy ve Varšavě i dalších polských městech protestovaly tisíce lidí proti nenávisti, homofobii a policejnímu násilí.

Boj o základní práva

Z pohledu práva nelze zpochybnit, že osoba, která ničí cizí majetek, má být přiměřeným způsobem potrestána. Uvědomme si ale také, že ona dodávka beztrestně objíždí polská města potištěna nenávistnými nápisy, které ztotožňují homosexualitu s pedofilií a obviňují údajnou LGBT+ lobby ze sexualizace dětí.

Čtěte také

Je potom tak těžké pochopit, proč se lidé s odlišnou sexuální orientací cítí poníženi? Obzvlášť když vládní tábor nenávist vůči nim neodsuzuje a polské právo neuznává diskriminaci na základě sexuální orientace. Není překvapivé, že potřebují veřejně reagovat, a to i vyhrocenými činy. Současný spor se netýká registrovaných partnerství či manželství pro stejnopohlavní páry, na což mohou existovat různé názory, ale každodenní bezpečnosti určité skupiny obyvatel – a na tu by měl mít nárok každý.

Závažnost situace dobře zachytil psycholog Michał Bilewicz z Varšavské univerzity. Představme si, že aktivista židovského původu ničí dodávku s antisemitskými nápisy. Končí na dva měsíce ve vazbě, padesát lidí, kteří mu v poklidné demonstraci přišli vyjádřit podporu, jsou také pozatýkáni. „Stojí za to udělat takový myšlenkový experiment, abychom pochopili, co se stalo,“ napsal Bilewicz.

Politické divadlo

LGBT+ komunita v Polsku se tak stala obětí politické hry. Není žádným tajemstvím, že ministr spravedlnosti Ziobro je dlouhodobým protivníkem premiéra Mateusze Morawieckého, s nímž soupeří o pozici v rámci vládnoucího tábora. Tento boj se ještě vyostřuje před očekávanou podzimní obměnou vlády. Tvrdým postupem proti LGBT+ aktivistům si vymezuje svou pozici. Morawiecki, snažící se udržet dobré vztahy s Evropou, je v tomto tématu opatrnější.

Je dobře, že tato komunita a všichni, kteří věří, že otevřená nenávist nepatří do demokratické společnosti, se rozhodli nemlčet. Bohužel se tím také účastní velkého politického divadla režírovaného Právem a spravedlností, ve kterém se odehrává další dějství o rozdělení společnosti.

Veronika Pehe

Sexuální menšiny v Polsku budou potřebovat mnohem více spojenců z řad opozice, neziskových a kulturních organizací a dalších institucí, i těch mezinárodních. Jinak i nadále půjdou na ruku Právu a spravedlnosti a jeho kulturní válce, ve které lidé s odlišnou sexualitou nedobrovolně sehrávají roli vnitřního nepřítele.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

autor: Veronika Pehe
Spustit audio

Související