Luboš Palata: Když budeme tolerovat polské „zóny bez LGBT“, dočkáme se „zón bez Čechů“

3. srpen 2020

Evropská komise se rozhodla finančně nepodpořit partnerství šestice polských měst a vesnic s jejich protějšky v jiných zemích Evropské unie.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Stalo se tak proto, že se tato polská sídla vyhlásila, jako mnoho jiných polských měst a vesnic, „zóny bez LGBT“. Tedy zónami bez sexuálních menšin.

Čtěte také

Evropská komisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová, který v Komisi zastupuje Maltu, to zdůvodnila tím, že polská města svým krokem zpochybnila unijní hodnoty a základní práva.

„Ta musí být respektována všemi 27 členskými státy a tamními úřady,“ uvedla eurokomisařka. Přestože nejde o velké peníze, každé z polských měst a vesnic přišlo o dotaci v přepočtu asi 660 tisíc korun, bere se to v Polsku jako první výstřel ve válce o podmínění výplaty peněz z unijních fondů dodržováním státu práva a unijních hodnot.

Polská pravicově populistická vláda krok Evropské komise odmítla jako diskriminační. Odkazuje se na katolické tradice své země, které prý dávají Polákům právo bojovat proti snahám sexuálních menšin o zrovnoprávnění. A hrozí žalobou u Evropskému soudu.

Stát práva

Čtěte také

Ještě vážnější hrozbou pro polské příjmy z rozpočtu EU bylo varování místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové vedení šesti polských vojvodství, na jejichž území se nachází celkem asi osmdesátka měst a vesnic, které se vyhlásily „zónami bez LBGT“. Jourová i je varovala, že „nediskriminace“ je podmínkou pro čerpání peněz z rozpočtu EU.

Vypadá to, že se Evropská komise rozhodla změnit dosavadní pravidla hry, kdy se právě cestou žalob u Evropského soudu snažila k autokracii směřující režimy v Polsku a Maďarsku pohnat k nápravě nebo zrušení některých protidemokratických kroků.

Soudní spory

Po posledním summitu Evropské rady, který jí dal do rukou nástroj v podobě přímého podmínění výplat z unijních fondů dodržováním státu práva, se zřejmě rozhodla jednat opačně. V případě evidentních porušení právního státu a hodnot EU prostě peníze nevyplatit. A donutit tím postižený členský stát, aby to byl on, kdo se bude muset obrátit na Evropský soud a čekat měsíce či roky na výsledek soudní tahanice.

Jde o správný přístup, který dává úsilí Evropské komise o záchranu demokracie v Polsku či Maďarsku aktivnější roli. Jde však o to, aby se jasně stanovila hranice, kdy ještě jde o porušování právního státu a základů demokracie. A kdy tomu tak není.

Luboš Palata

U polských „zón bez LGBT“ ale tyto pochyby není třeba mít. Je to podobné, jako kdyby se česká města vyhlásila za „zóny bez Romů“ nebo „bez židů a muslimů“. Pokud bychom polské zóny „bez LGBT“ tolerovali, můžeme se dočkat „zón bez Čechů“. A asi se shodneme, že toho se nikdo z nás v Evropě dočkat nechce.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související