Ivan Štern: Sex-appeal polské kulturní revoluce

23. červen 2020

V Polsku v režii vládní strany běží už nějaký čas kulturní revoluce. Základním tématem je sex.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Revoluce prosakuje nejen do volebních kampaní, ale i do všedního politického dne. Nejde o sex ledasjaký, ale zvrácený. Údajně praktikovaný lidmi majícími příchylnost ke stejnému pohlaví.

Čtěte také

Revolucionářům strany Právo a spravedlnost jde zejména o záchranu polských dětí. Zmíněný zvrácený sexus má prý v konečném důsledku dopad i na ně. Homosexualita se podle aktivistů uchyluje k pedofilii v tom lepším případě, v horším k zoofilii.

Na svém profilovém účtu zveřejnil doktor všech práv a poslanec za vládní stranu Tomasz Rzymkowski vtip. Vyprávějí si ho mezi sebou poslanci jeho strany. Ve frontě na obecním úřadu stojí pán s kozou a říká jí: „Ještě oddají ty dva pány před námi a budeme na řadě my, miláčku.“

Jiný poslanec téže strany Janusz Kowalski pro změnu veřejně tvrdí, že opozice, lhostejno zda ta levá či občanská napravo, má přichystány zvrácené praktiky pro děti předškolního věku. Ve školičkách se budou všechny oblékat „do jakýchsi sukének“, říká doslova, a učit se od čtyř let věku masturbovat. Pro takový blábol je věru potřeba hodně tvořivě zvrácená fantazie.

Poznatky Sigmunda Freuda

Uvedené příklady dokládají, že posedlí úchylným sexem jsou spíš nositelé polské kulturní revoluce. Jejich představy se příliš neliší od těch, jimiž kdysi byli podobně posedlí inkviziční soudci, když nutili nebohé ženy, obviněné z čarodějnictví, aby podle jejich návodu dopodrobna líčily svá obcování s belzebubem.

Čtěte také

Revoluce se tváří, že své poznání opírá o vědu. Liberální opozici totiž viní, že oprášila poznatky Sigmunda Freuda, neopominuvši zdůraznit Žida Freuda, který prý učil, jak sexem ovládnout lidi. Vědu poněkud popletla. Jak ovládat lidi sexem dokonale zvládaly středověké a novověké církve. Nadto se hravě obešly bez psychoanalýzy. Freud pouze popsal svá psychologická zjištění a rozhodně je nenabízel jako návod k útlaku lidí. Má námitka i tak nejspíš neobstojí. Byl to přece Žid!

Revoluční muziku, tvrdí aktivistická hnutí, úspěšně dovrší všeobecný zákaz potratů. Stejně jako pochvalné mručení zbytků kdysi slavné Solidarity a řady polských katolických autorit. 

Ivan Štern

Na věci je možná právě toto nejsmutnější. Obě, Solidarita i církev, kdysi nositelky emancipačních tužeb polského národa, se přidaly na stranu útlaku, účelově manipulujícího úchylným sexem. Možná by si obě měly připomenout, že stále platí závěr II. vatikánského koncilu. Všichni lidé bez výjimky si jsou rovni. Ve své důstojnosti jsou nedotknutelní. Ten, kdo to nerespektuje, sotva si může říkat, že je křesťan.

Co naplat, když polská kulturní revoluce má navzdory tomu tak neodolatelný, byť zvrácený sex-appeal. Proč ji tedy nepraktikovat?

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.