LGBT komunita nemá žádný zásadní problém. Rodiny s více dětmi ano, tvrdí lidovecký zastupitel Wolf

9. srpen 2019

Na budově pražského magistrátu se objevila duhová vlajka, symbol LGBT komunity. Radnice tak v době konání festivalu Prague Pride prý dává najevo podporu diverzitě. Kritici i z řad zastupitelů s tímto krokem ale nesouhlasí.

Jan Wolf, pražský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu

„Jde o naprosto zbytečné gesto. LGBT komunita a lidé, kteří se hlásí k jiné orientaci než heterosexuální, mají v Praze naprostou toleranci... Neslyšel bych, že by zde byl problém s utiskováním sexuálních menšin,“ uvedl v pořadu Pro a proti pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

Ten dodal, že jako oddávající má výhrady také vůči manželství pro stejnopohlavní páry. „Nedokážu si představit, že bych oddával dva muže nebo dvě ženy stejnou formulí, kterou musí každý oddávající přečíst při svatbě... Manželství nemusí být přímo směřováno na svazek stejnopohlavního páru.“

Za mě je toto gesto města buď vedeno snahou o zviditelnění, nebo snahou těch, kteří jsou jiné orientace a jsou na magistrátu... Snaha byla i za našeho volebního období, tedy mezi rokem 2014 až 2018... Víme, že v radě města jsou dnes neheterosexuální lidé, takže mají důvod podporovat tento festival. Já jim to nezazlívám, ale myslím si, že je to špatně.
Jan Wolf

Zastupitel je přesvědčen, že i tradiční rodina potřebuje podobnou deklaratorní podporu. „LGBT komunita nemá nějaký zásadní problém... Ale když se bavíte s lidmi, kteří mají vícečetnou rodinu, tak zjistíte, že okolí na ně pohlíží jinak. Mají-li více než dvě tři děti, tak se na ně ostatní dívají s tím, jestli jsou normální, že mají tolik dětí.“

„Jde hlavně o lidi, kteří podnikají, žijí ve vztahu, kdy si užívají života a nejsou ochotni ze sebe něco dát. Dnes zhruba jedno dítě stojí rodinu asi 2 miliony korun, 5 dětí je 10 milionů... Celorepublikově to vidím jako dost velký problém,“ upozornil Jan Wolf (KDU-ČSL).

LGBT komunita potřebuje deklaratorní podporu, rodina hlavně praktickou

Pražský primátor Zdeněk Hřib

„Jde o potřebné gesto, žádala o něj sama LGBT komunita. Je dobře, že Praha vyjadřuje symbolickou podporu těm, kteří jsou v jiných zemích perzekvováni nebo dokonce fyzicky likvidováni,“ vysvětlil primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Česká pirátská strana).

Podle něj i dnes ještě narazíme na případy sebevražd gayů nebo leseb právě z důvodu nepřijetí většinovou společností. „Proto si myslím, že je vhodná i iniciativa Jsme fér, tedy manželství pro všechny. To se mě dotýká i jako oddávajícího.“

Jako člen České pirátské strany dlouhodobě podporuji rovnost práv bez ohledu na sexuální orientaci. Pod vlivem lobbistické skupiny se rozhodně necítím. O vyvěšení vlajky rozhodla celá rada a rád bych připomněl, že šlo o rozhodnutí jednomyslné, pokud si dobře vzpomínám.
Zdeněk Hřib

Primátor souhlasí, že by tradiční rodiny mohly být podporovány více. „Jde ale o podporu jiného typu než věšení vlajek a průvodů. Zatímco LGTB komunita usiluje o deklaratorní podporu, tak rodinu tady nikdo nešikanuje... Rodina potřebuje, aby ženy mohly chodit po mateřské do práce, dost míst ve školkách, kvalitní školy, volnočasové vyžití... A to město dělá.“

„Jako otec od rodiny se třemi dětmi a jednou manželkou nestojím o gesta typu průvodů pro podporu rodiny,“ konstatoval Zdeněk Hřib (Česká pirátská strana).

autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související