Útok na LGBT Pochod rovnosti v Białystoku stále hýbe Polskem

24. červenec 2019

V sobotu 20. července napadly skupiny extremistů průvod za práva LGBT lidí, který procházel polským městem Białystok na severovýchodě země. Útočníci házeli po účastnících pochodu dělobuchy, kamení a lahve. Informoval o tom server iRozhlas. Podle polské policie se do první manifestace za práva LGBT v Białystoku zapojilo skoro tisíc lidí.

Krátce po útoku vyšel na polském serveru Oko Press rozhovor s organizátory pochodu Katarzynou Rosinskou a Jakubem Przybyszem. V titulku článku stojí „Jestem dumna i zmobilizowana“ – jsem hrdá a připravená. Rosinská popisuje, že se nechce bát chodit vlastním městem. „Když ale vidím muže, který má na tričku polský státní znak, rozsvítí se ve mně varovný signál. To není normální, že ve mně národní symboly vzbuzují strach,“ uvádí pro Oko Press.

Oba organizátoři se shodují na pocitu velkého strachu, který během protestu prožívali. „Když jsem v neděli 21. července, den po pochodu, viděl na náměstí rozbité sklo a dělobuchy, sevřel se mi žaludek. Před očima se mi mihly scény z předchozího dne,“ vypráví Jakub Przybysz. Policie podle nich dostatečně účastníky Pochodu rovnosti nechránila, a ti byli tak vydáni na pospas protidemonstrantům. „Policisté umožnili vytvořit arénu, v níž jsme se my, účastníci Pochodu rovnosti, stali objektem útoku. Z výšek a chodníků, z provizorních ‚tribun‘, létaly dělobuchy, kameny a skleněné láhve. Nemůžete to nazvat ničím jiným než lynčováním,“ dodává Przybysz.   

Policie den po násilnostech vzala do vazby celkem dvacet útočníků, ale homofobní nálady v Polsku dlouhodobě přetrvávají. V posledních týdnech a měsících se více než tři desítky obcí prohlásily za „zóny bez ideologie LGBT“. Premiér Jarosław Kaczyński z vládnoucí strany Právo a spravedlnost letos na jaře hnutí za práva LGBT lidí označil za hrozbu pro polský národ.

Pusťte si nejnovější díl Výběru z médií. Kromě informací o následcích útoku na Pochod rovnosti v Białystoku se také dozvíte, kolik tun slonoviny se nedávno pašeráci snažili dopravit do Vietnamu nebo jestli jde vyrobit nátěr proti rzi z listů mangovníku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.