„To, co se tady vyvinulo za posledních 25 let, nemá nikde jinde v Evropě obdobu,“ říká o hazardu náměstek ministra financí

20. listopad 2015

Novým zákonem o hazardu, který by měl začít platit od roku 2017, je ohroženo zhruba 3000 až 3500 pracovních míst.

„Podle herního průmyslu se bude jednat o desítky tisíc míst. To je ovšem nesmysl. Skutečný úbytek pracovních míst bude kolem 3 000,“ potvrzuje informaci náměstek ministra financí, Ondřej Závodský.

Nový zákon zároveň podle něj povede k zániku zhruba 85 % z celkových 6000 provozoven s hracími automaty a dalšími formami hazardu. Zákon by se neměl dotknout kasin.

„To, co se tady vyvinulo za posledních 25 let, nemá nikde jinde v Evropě, ale ani ve světě, obdobu. Nesnažíme se někomu něco likvidovat nebo někoho připravovat o práci.

Snažíme se, aby byl hazard v České republice regulován a dostal se na standardní úroveň,“ komentuje obavy zástupců loterijního a herního průmyslu náměstek Závodský.

Součástí zákona je i zrušení provozoven se zvláštním provozním režimem. To znamená, že automaty a jiné technické hry bude možné provozovat pouze v kasinech či hernách, nikoliv však již v restauračních zařízeních či jiných provozovnách se zvláštním provozním režimem.

„Chceme zachránit desítky lidských životů. Máme tady velké počty sebevražd. Společenské náklady na hazard v ČR jsou 16 miliard korun. Chceme tak nejenom navýšit daňové příjmy, ale i eliminovat společenské náklady,“ říká náměstek.

Zároveň by měl být vybudován Informační systém provozování hazardních her. Ten kromě evidence finančních toků zavádí rejstřík osob vyloučených z účasti na hazardních hrách.

„Moje sekce, která má na starosti regulaci hazardu, si myslí, že hlavním cílem je eliminace patologických jevů. Daňová sekce zase chce samozřejmě vyšší daně. Ve výsledku by to mělo splnit obojí. Jak ochránit určitou skupinu lidí, která má tendenci k závislostem, tak zajistit vyšší výběr daní,“ upřesňuje náměstek ministra financí.

Současně vláda plánuje investovat do prevence vzniku závislosti na hazardu v následujících třech letech 105 milionů korun.

„V naší zemi je 100 000 závislých osob na tvrdém hazardu a dochází k tisícům osobních tragédií a rozpadů rodin. Naše regulace se snaží s tímto fenoménem razantně vypořádat. Bohužel se to mělo udělat o deset, dvacet let dřív,“ myslí si náměstek Závodský.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio