Cestovní ruch bez turistů a pracujících. „Jakou máme jistotu, že se v září nebude zavírat?“ ptají se

3. červen 2021
Souvislosti Plus

Uvolňování protiepidemických opatření s sebou přináší také restart cestovního ruchu. Zjednodušený přístup do Česka mají i zahraniční turisté, byť pouze z některých zemí. „Takové polootevření je pro mě nepochopitelné. Zase nikdo nevysvětlil, proč může přijet někdo z Maďarska a nemůže přijet někdo ze Španělska. To jsou ty nelogické věci, které podnikatele strašně znejišťují. Vlastně nevědí, na co se mají připravit,“ zlobí se šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Zahraniční turisty přitom vyhlíží především podnikatelé v Praze. „Loni v létě přibylo zhruba 100 tisíc přenocování Čechů. Během letní sezóny ale vypadlo 700 tisíc cizinců,“ upozorňuje Prouza.

Čtěte také

Právě návštěvníci z celého světa budou i v nadcházející době pro hlavní metropoli stěžejní. I když by mělo jít o jiné turisty než doposud.

„Nikdo si asi dnes už nepřeje návrat k roku 2019. Ta křivka vzrůstajícího cestovního ruchu v Praze byla poslední dvacítku let strašně strmá. A přinášela mnoho a mnoho problémů nejen obyvatelům Prahy 1, ale vlastně všem Pražanům,“ popisuje František Cipro, předseda představenstva společnosti Prague City Tourism, a dodává:

„Máme novou koncepci příjezdového cestovního ruchu, která jasně říká, že čím více není vždy lépe. Do budoucna se chceme zaměřit na zájmově jinou klientelu – kulturní turistiku, sportovní turistiku a na kongresovou turistiku. V tom vidíme náš cíl.“

Já prostě nevidím důvod, proč mají po uličkách Starého města jezdit beerbiky, ze kterých občas někdo upadne a ublíží si.
Tomáš Prouza

S tím souhlasí i Tomáš Prouza: „Já prostě nevidím důvod, proč mají po uličkách Starého města jezdit beerbiky, ze kterých občas někdo upadne a ublíží si. Tento typ turistiky odrazuje ty, které tady chceme – rodiny s dětmi.“

Změnit a zdražit Prahu

Jednou z cest, jak přispět k proměně Prahy z očích zahraničních turistů, je její zdražení.

Čtěte také

„Vždy říkám, že dokud se nezmění ten fakt, že v hospodě v Manchesteru se ve středu večer domluví na tom, že pojedou na víkend do Prahy, protože je to vyjde levněji než cesta vlakem do Brightonu – to znamená, dokud my neuděláme všechno proto, aby se Praha stala opravdu exkluzivní destinací, nikoli nějakou levnou party destinací –, tak se to bohužel nezmění,“ říká Cipro a pokračuje:

Jde o postupné, malé krůčky, které budou směřovat k nějakému cíli, který vidíme někde za deset až patnáct let. Když to řeknu jednou větou – jde o to změnit image Prahy v zahraničí. Ta teď bohužel není taková, jakou bychom si všichni přáli.“

Nejsou lidé

Zásadním problémem pro rozjíždějící se turistický ruch ale může být to, že ve službách teď chybějí lidé.

Čtěte také

„Když mluvíme s lidmi, kteří roky trávili léto právě na horách, v penzionech, v restauracích, tak spousta z nich říká: ‚Podívejte se, my jsme si už našli místo někde ve skladu a podobně. Sice jsme to milovali, milovali jsme práci se zákazníky, ale jakou nám dáte jistotu, že se nebude zase začátkem září zavírat a my zase zoufale budeme hledat jinou práci?‘ To je dnes hlavní důvod, proč se spousta lidí nevrací do cestovního ruchu,“ přiznává Prouza.

„Krize na trhu práce se netýká jen Prahy, to se týká celé České republiky,“ přitakává Cipro.

Pokud chceme mít Česko s opravenými památkami, nejen plnou logistických center, tak je úkolem nás všech chovat se rozumně.
Jan Herget

A přidává se k nim i Jan Herget z agentury CzechTourism: „Podle mě bude hrozně těžký, ale důležitý úkol, abychom se snažili přes léto vše dodržovat. Protože pokud to neuděláme, tak hrozí, že doopravdy se zase na podzim vše zavře. A to si myslím, že by byla smrt pro cestovní ruch,“ nabádá a říká: 

„Pokud chceme mít Českou republiku s opravenými památkami, s fungujícími hotely a nejen plnou logistických center a e-shopů, tak je úkolem nás všech, abychom se chovali rozumně a nechali cestovní ruch běžet v budoucnu celou dobu bez přerušení.“

Poslechněte si celou debatu Václava Pešičky a jeho hostů.

Dozvíte se také, jestli byla pomoc státu tomuto sektoru během pandemie dostatečná, nebo jak moc některé destinace pocítí aktuální diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem.

autoři: Václav Pešička , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.