Jak na digitální certifikát o covidu: Potřeba je chytrý telefon nebo tiskárna, umožňuje cestování

2. červen 2021

Od pondělí si můžeme elektronicky stáhnout covidové certifikáty, zájem byl tak veliký, že to ze začátku server zahltilo. Teď už je web ale prý v pořádku. Jak získat certifikát potvrzující první očkování proti covidu-19, vysvětluje v rubrice Koronafokus Eva Kézrová.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Stačí si na internetu otevřít očkovací portál občana, tedy stránky ocko.uzis.cz a tam se přihlásíme buď přes eidentitu, anebo klasicky přes rodné číslo a občanský průkaz.

Díky unikátnímu kódu, který příjde na mobil, se pak dostaneme do složky svých certifikátů. Jsou tam certifikáty stvrzující očkování, prodělání nemoci anebo výsledky posledních PCR či antigenních testů.

Ty si pak můžeme buď vytisknout anebo stáhnout třeba do mobilu, protože obsahují unikátní QR kód. Jen za první den fungování si tyto certifikáty stáhlo více než 310 tisíc lidí.

Čtěte také

Kdo nemá tiskárnu ani chytrý telefon, aby měl certifikát u sebe, by se měl o pomoc obrátit na někoho blízkého. Tisknout certifikáty by výhledově mohli třeba praktičtí lékaři, ale na tom se ještě pracuje. Upravovat to totiž bude novela zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Novela bude technicky řešit, jak budou lidé ztotožňováni v rámci našich registrů, aby jim mohl být certifikát vydán a kde ho mohou získat. Bude to ten web, mobilní aplikace, do budoucna by to mohl být CzechPoint nebo poskytovatelé zdravotních služeb čili lékař, který to může vytisknout,“ shrnuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Lepší než kartička s očkováním

V certifikátu není vyznačený 22. den od první dávky, který se nově může používat jako potvrzení o bezinfekčnosti. 

Certifikát obsahuje jméno, datum narození, druh vakcíny a den prvního očkování.

Je to vlastně podobné jako kartička, kterou člověk dostane bezprostředně po injekci přímo v očkovacím centru. A ta proto stačí třeba v zaměstnání, kde vás všichni znají, anebo v kombinaci s občanským průkazem i při kontrole hygieniků například v restauraci nebo u kadeřníka.

Certifikát je mezinárodní

Zásadní výhodou certifikátu je ovšem jeho mezinárodní podoba. Je to vlastně digitální covid certifikát Evropské unie, takže je možné s ním cestovat, a to díky unikátnímu QR kódu.

Čtěte také

Je ale potřeba rozlišit certifikát po ukončeném očkování, tedy 14 dní po druhé dávce dvoudávkové vakcíny, anebo první u vakcíny Johnson. Ten je dokladem bez omezení.

A pak certifikát, který dokládá první dávku očkování s tím, že po třech týdnech může nahradit preventivní testování, a to po dobu devadesáti dnů.

U tohoto tříměsíčního certifikátu se zatím podle ministra Vojtěcha podařilo vyjednat jeho uznávání v sedmi evropských zemích. „Vychází to z bilaterálních jednání s okolními státy – plus Slovinsko, Maďarsko a Chorvatsko. Pokud jde o další státy, je to v jedání,“ říká.

Vakcína chrání před těžkým průběhem a následky covidu, ale onemocnět člověk může stejně.

Po třech týdnech od první dávky vakcíny je člověk podle exministra Petra Arenbergera (za ANO) stejně bezpečný jako po antigenním samotestu na covid. Odborníci s tím ale příliš nesouhlasí, podle nich teprve až druhá dávka dává dostatečnou ochranu před těžkým průběhem covidu.

Čtěte také

Ovšem na druhou stranu, když se řešilo prodlužování intervalu mezi dávkami u vakcíny Astra Zeneca, tak se operovalo s čísly, že po třech týdnech od první dávky má člověk ochranu zhruba 77procentní a následující dva měsíce se nemění, přičemž po druhé dávce se ochrana zvýší na 83 procent.

Je ale nutné mít pořád na paměti, že vakcína chrání před těžkým průběhem a následky covidu, ale onemocnět člověk může stejně. Proto je pořád nutné dodržovat 3R, tedy roušky, ruce, rozestupy.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související