Bezpečnostní problémy Evropy a řešení rotterdamského starosty

Vážné bezpečnostní riziko pro Evropu představuje až 5000 evropských džihádistů, kteří bojují v Sýrii a dříve či později se vrátí do svých domovských zemí. Upozornil na to ředitel Europolu Rob Wainwright, jehož cituje agentura Reuters.

Podle něj je nebezpečí, jemuž čelí starý kontinent, největší od teroristických útoků z 11. září, a Europol má ve své databázi 2500 konkrétních podezřelých jedinců.

Další problém představují pro Evropu spící buňky, jaké byly v posledních dnech odhaleny v západoevropských zemích, ale i teroristické skupiny v Africe, na Arabském poloostrově a na dalších místech, které se hlásí k Al-Káidě a Islámskému státu.

Po útocích ve Francii předal Europol francouzské policii 60 upozornění na hrozící atentáty, uvedl ředitel.

Zároveň varoval, že džihádisté na internetu komunikují pomocí velmi rafinovaných kódů, které bezpečnostní složky nedokáží rozpoznat, a proto nemohou účinně ochránit společnost, cituje Wainwrighta Reuters.

Čtěte také

Evropské bezpečnostní služby se po útocích ve Francii snaží. Po rozsáhlém zátahu na teroristy ve Francii, Belgii a Německu minulý týden, kdy byly zadrženy desítky lidí, zatkla o víkendu nejméně dva podezřelé policie v Řecku, připomíná agentura AP.

A po rozsáhlé protiteroristické akci v Belgii posílili bezpečnost v zemi poprvé za posledních 30 let také vojáci, kteří mimo jiné hlídají i židovskou čtvrť v Antverpách nebo některá velvyslanectví v Bruselu.

Francie posílila po útocích islamistů bezpečnostní opatření

Po čtvrtečních raziích, při nichž byli zabiti nejméně dva podezřelí džihádisté, zvýšila Belgie stupeň nebezpečí na druhý nejvyšší.

Belgické úřady jsou přesvědčeny, že rozbily velmi nebezpečnou teroristickou buňku, která se chystala provést velký útok. Pokračují však v pátrání po dalších členech v zahraničí, včetně hlavního organizátora, 27letého Belgičana marockého původu Abdelhamida Abaaouda.

Doufaly, že bude mezi zatčenými v Řecku, ale tamní policejní zdroje uvedly, že zadržení muži nemají s belgickým případem nic společného, upřesnila agentura AFP. Abaaoud tak zůstává na svobodě.

Ve Francii byl mezitím v tichosti pohřben jeden z vrahů novinářů týdeníku Charlie Hebdo Saïd Kouachi. Starosta Remeše Arnaud Robinet nejprve odmítl povolení k pohřbu vydat, ale potom „byl nucen ustoupit, neboť podle francouzských zákonů mají všichni obyvatelé města právo být pohřbeni v místě bydliště“, cituje starostu agentura AP.

Čtěte také

Kouachi byl pohřben v sobotu v noci „co nejanonymněji to šlo“, potvrdil Robinet. Bratr Kouachiho Chérif, druhý pachatel útoku, byl za přísných bezpečnostních opatření uložen do neoznačeného hrobu na pařížském předměstí Gennevilliers, kde bydlel, dodává agentura AP.

Vlastní řešení problému radikálního islámu nabídl starosta nizozemského Rotterdamu, píše britský Telegraph.

53letý muslim Ahmed Aboutaleb, který se narodil v Maroku a do Nizozemska se přistěhoval v roce 1976, vystoupil v televizi a vzkázal všem muslimským přistěhovalcům v zemi, že jestli se jim nelíbí svoboda, mají se „sbalit a vypadnout“.

Aboutaleb je hlasitým obhájcem západních hodnot a ostře kritizoval i vraždu holandského režiséra Thea Van Gogha, kterou před 10 lety spáchal radikální islamista z Maroka – i tehdy řekl místním muslimům, ať se přizpůsobí holandskému způsobu života, nebo odejdou.

Aboutaleb je starostou Rotterdamu od roku 2009. Když proti radikálním islamistům vystoupil poprvé, podpořil ho populární londýnský primátor Boris Johnson, který ho označil za hrdinu a prohlásil, že Aboutaleb „udeřil hřebík na hlavičku“.

Nyní byl rotterdamský starosta zcela konkrétní. „Jestli se vám v Nizozemsku nelíbí kvůli tomu, že nějací humoristé, které nemáte rádi, vydávají časopis, pak pro vás nemám jiný vzkaz, než abyste odsud vypadli. Když si v Nizozemsku neumíte najít místo, zmizte a najděte si je jinde,“ cituje Aboutaleba britský Telegraph.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.