Běloruský režim chce přežít za každou cenu, cílem je zastrašit opozici, myslí si novinář Soukup

25. květen 2021

Vynucené přistání letadla společnosti Ryanair v běloruském Minsku označili evropští politici za únos, americké ministerstvo zahraničí mluví o šokujícím činu. Na palubě byl běloruský novinář Raman Protasevič, kterého na letišti ihned zatkli. „Režim to dělá, protože může. Chce přežít za každou cenu,“ komentuje novinář Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Připomíná, že už loni v létě, kdy v Minsku demonstrovaly statisíce lidí, létal nad nimi vrtulník s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Nechal se natáčet v neprůstřelné vestě s kalašnikovem v ruce. „Už tehdy bylo jasné, že scénář pokojného předání moci, je nepravděpodobný. Dnes to jen dále eskaluje a není jisté, kam až může zajít.“

Zatčený novinář se v pondělí večer objevil na videu, které odvysílal běloruský televizní kanál Belarus 1.

Čtěte také

Mluví v něm o tom, že je zdravý, a přiznává organizování masových nepokojů v Minsku. Podle Soukupa jde o standardní praktiky tajné služby KGB, totéž se stalo i opoziční vůdkyni Svjatlaně Cichanouské, která byla zadržena den po volbách.

Protasevič prý pro režim nebyl ničím nebezpečný, působil ale například i jako fotograf na Ukrajině. „Byl zakladatelem kanálu na messengeru Telegram, který začal být v jeden okamžik nesmírně populární, když se před volbami zmobilizovala značná část populace. Měli téměř dva miliony sledujících. On sám ale měsíc po volbách odešel,“ podotýká Soukup.

Běloruské tajné služby tak spíše využily příležitosti, že měly informace o tom, kde se nachází a mohly ho zatknout. „Šlo určitě o gesto. Debaty o tom, že byl agentem britské rozvědky a ví o financování běloruské opozice, to je prostě absurdní,“ zdůrazňuje.

Novinář je obviněn z organizování masových nepokojů nebo vyvolávání nenávisti vůči sociální skupině, konkrétně policistům. „KGB ho zařadila na seznam teroristů, ale z terorismu obviněn není. Hrozí mu maximální trest 15 let,“ upřesňuje Soukup.

Zpět v náruči Moskvy

Britské a francouzské úřady na incident reagovaly zákazem letů běloruské letecké společnosti Belavia, což pro ni bude znamenat velké ekonomické ztráty, Lukašenko prý ale počítá s tím, že je zaplatí Rusko.

Čtěte také

„Od roku 1994, kdy byl zvolen běloruským prezidentem, to hraje na jednu stranu tak, že je spojencem Ruska, nechává si za to platit, ale v okamžiku, kdy se mu to hodí, se začne jako by sbližovat s Evropskou unií, propustí politické vězně. Načež následuje zase otočka o 180 stupňů do náruče Moskvy,“ popisuje Soukup.

Poukazuje na to, že Lukašenko loni před volbami obviňoval Rusko, že financuje některé jeho protikandidáty a vystupoval jako ochránce suverenity Běloruska. „Uběhly dva týdny, vypukly protesty proti zfalšovaným volbám a lepšího spojence Vladimira Putina byste nenašli,“ dodává.

Rusko po jistém váhání Lukašenka podpořilo, poskytlo Bělorusku další půjčky a v současnosti je největším věřitelem. „Stav běloruské ekonomiky je setrvale žalostný, a to už od roku 2010. Bez vnějších půjček by nedokázali udržet rozpočtový deficit pod kontrolou. Lukašenko zároveň odmítá privatizaci a už ani není moc co privatizovat,“ přibližuje.

Kdo je Roman Pratasevič, kvůli jehož zatčení běloruský režim celou akci zorganizoval? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.