Pratasevičovo video z běloruského vězení bylo natočeno pod očividným nátlakem, domnívá se server BBC

25. květen 2021

Světové deníky komentují nedělní vynucené přistání letadla v Bělorusku. Tamní úřady totiž donutily přistát letadlo, které letělo z Řecka do Litvy na letišti v Minsku. Důvodem manévru byl novinář a opoziční aktivista Raman Pratasevič na palubě. Úřady zatkly i jeho přítelkyni Sofii Sapegu. Evropská unie akci odsoudila a vyzývá evropské přepravce, aby přes Bělorusko nelétali. Na Bělorusko chce uvalit i nové sankce.

Čtěte také

Incident jasně odsoudila například šéfka Evropské komise Ursula Von Der Leyenová a označila ho za únos. Podle lucemburského premiéra Xaviera Bettela šlo o „naprosté šílenství“ a litevský prezident akci označil za „státní terorismus,“ upozorňuje server.

Reakcí disidentovy rodiny si všímá i britský web BBC. Novináři totiž mluvili přímo s otcem Ramana Prataseviče, který jim řekl, že se bojí, že budou jeho syna mučit.

Rozhovor server zveřejnil krátce po tom, co se na internetu objevilo video přímo se zatčeným Pratasevičem, kde se přiznává k činům, ze kterých ho Bělorusko viní. BBC upozorňuje, že video bylo očividně natočeno pod nátlakem ze strany běloruských úřadů.

Pratasevičův otec v rozhovoru s novinářkou z BBC říká, že si nikdy nemyslel, že se tohle může v Evropě ve 21. století stát. Vyjádřil naději, že reakce Evropské unie bude tvrdá a Bělorusko si uvědomí, že udělalo chybu.

Akt leteckého pirátství?

Podle britského serveru The Guardian překročilo Bělorusko červenou čáru. Krok běloruských úřadů prý vysílá děsivý signál směrem k disidentům a reakce Západu musí být rychlá a jasná. List píše, že doposud zaujímala Evropská unie a Spojené státy k autoritářskému režimu mírný postoj a sankce uvalené na Bělorusko nebyly příliš efektivní. 

Čtěte také

Deník upozorňuje, že se navíc jednalo o let z jednoho hlavního evropského města do druhého a tomu by měla odpovídat i reakce.

Násilný odklon letadla s kritikem režimu na palubě by tak podle Guardianu měl být katalyzátorem pro změnu politiky Západu vůči Lukašenkově vládě. Mezinárodní společenství by nejenže nemělo na incident zapomenout, ale zároveň by se k němu mělo postavit jako k aktu leteckého pirátství, dodává.

Americký deník The New York Times připomíná, že ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken volá po okamžitém propuštění zadrženého kritika režimu. List zároveň upozorňuje, že pro unijní státy často není jednoduché dojít ke konsenzu, ale v názoru na reakci vůči akci běloruských úřadů se lídři států sedmadvacítky poměrně shodují.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související