Lukašenkův režim demonstruje svou sílu, shodují se eurokomisařka Jourová i geograf Romancov

25. květen 2021

Akt státního terorismu, organizovaný únos nebo „naprosté šílenství“, zní z Evropské unie na adresu Běloruska, jehož úřady donutily přistát let společnosti Ryanair s opozičním novinářem na palubě. „Lukašenkův režim demonstruje svou sílu v dost neblahých konturách,“ přidává se místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Čtěte také

S eurokomisařkou souhlasí i politický geograf z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov:

„Už jen z toho, jakým způsobem běloruský režim celou akci zinscenoval, je evidentní, že chtějí – primárně směrem dovnitř společnosti – ukázat, že jsou připravení jít daleko za rámec toho, co jsme zatím mohli vidět.“

Premiéři unijních zemí se v noci na summitu v Bruselu promptně shodli na sankcích i přerušení letového provozu nad Běloruskem. Pro tuto chvíli tak Evropská unie vyčerpala své diplomatické možnosti, jak na událost reagovat, komentuje Jourová.

Dodává ale, že na poli ekonomických sankcí je ještě mnoho prostoru pro další kroky. A to jak vůči Bělorusku, tak Rusku, upozorňuje s odkazem na nedávno odhalené pozadí Vrbětické kauzy.

Michael Romancov nicméně připomíná, že sankce tohoto typu nepřinesou okamžitý efekt. „Dopad mohou mít ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.“

Hosty byli:
Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas
Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise
Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO
Michael Romancov, politický geograf, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy a Metropolitní univerzita Praha

Klíčový bude podle geografa vývoj v Rusku. Už s ohledem na kremelský podíl při udržení Lukašenka u moci, když se po pochybném výsledku loňských prezidentských voleb opakovaně vypravily do ulic tisíce demonstrantů.

O možné změně v čele režimu se v souvislosti s protesty spekulovalo. „Bohužel se ale zdá, že od toho jsme aktuálně ještě poměrně daleko,“ uzavírá Romancov.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.