ANO neplní svůj program, od kmotra Babiše nemůžeme čekat boj proti korupci, kritizuje Michálek

4. leden 2019

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ve svém vládním prohlášení slibuje boj proti korupci, podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky jsou ale její dosavadní výsledky v protikorupční politice rozpačité.

Vláda se kritice brání, už prý schválila větší pravomoci pro Nejvyšší kontrolní úřad a loni také přijala pravidla pro nominace do orgánů státem vlastněných podniků.

Čtěte takéProsazování zákonů proti korupci? Výsledky vlády jsou rozpačité, zní kritika na Babišův kabinet

Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka si tím ale jen přisvojila návrhy Pirátské strany, které předtím byly hlasy poslanců ANO zamítnuty. A stejně dopadlo i pět dalších opatření, například podmínka zveřejnění skutečných vlastníků pro příjemce dotací nebo rozklikávací rozpočet.

ANO prý také blokuje projednání zákona o registru smluv ve druhém čtení. „Kdyby ANO chtělo skutečně bojovat s korupcí, tak nebude 20× hlasovat proti zákonu, který ruší nekoncepční výjimku pro ČEZ, České dráhy a další velké společnosti,“ kritizuje.

Vysvětlení je jednoduché. Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš je kmotr, který se kamarádil s Langrem, Grossem a Rittigem, tak od něj nemůžeme očekávat, že teď bude bojovat za protikorupční zákony.
Jakub Michálek

Opravujeme právní zmetky

Poslankyně Helena Válková (ANO) uvádí, že piráti s hnutím ANO na některých zákonech spolupracovali, jimi podané návrhy ale označuje za „právní zmetky“, které bývají vraceny k přepracování.

Výjimky z registru smluv obhajuje nutností chránit obchodní tajemství, utajované informace i například kvůli zajištění bezpečnosti jaderných elektráren. „Kdyby nás (Piráti) nezdržovali obstruováním a návrhy na mimořádné schůze, abychom řešili otázky střetu zájmů premiéra a dalších, dávno tohle mohli mít,“ podotýká.

Poslanecká sněmovna zákon (o registru smluv) schválí. Ale v podobě, za kterou se nebudeme potom stydět. Jsem pro zrušení výjimek.
Helena Válková

Proč ale vláda v listopadu rozhodla, že se nebudou zveřejňovat příjmy a odměny poradců na ministerstvech bez jejich souhlasu? „Je třeba to nahlížet v celku. Pokud jde o poradce ministrů, tak to asi není to, co veřejnost nejvíce zajímá,“ míní Válková, sama prý ale byla proti této změně.

„Je to klasická taktika. ANO pošle do diskuze člověka, který řekne, že s tím souhlasí, ale když přijde na hlasování, tak jsou výsledky evidentní,“ reaguje Michálek – lidé z hnutí ANO prý nechtějí diskutovat o důvodech, které je vedou k odmítání opozičních návrhů, protože by vyšlo najevo, že neplní svůj volební program.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související