Analytik Lebduška: Pokud bude ve vládě Tusk, bude polská zahraniční politika míň hysterická

16. říjen 2023

Volební komise zatím sečetly přes 18 procent odevzdaných hlasů, zatím vede vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS), druhá je Občanská koalice Donalda Tuska, jeho tábor příznivců už ale slaví. Kvůli velmi vysoké účasti by výsledky mohly být už v pondělí večer, spíš ale až v úterý ráno. Na hodnocení je tak stále brzy, což zdůrazňuje i analytik Asociace pro mezinárodní otázky Michal Lebduška.

„Pokud se tyto výsledky skutečně potvrdí, tak se zahraniční politika Polska změní. Ale záleží v čem,“ říká ve Speciálu.

Čtěte také

„Určitě bude méně hysterická, bude více konstruktivní a víc zapadne do  mainstreamu Evropské unie.“

Pod vedením Tuska bude v Polsku větší důraz na vztahy s velkými evropskými hráči než na regionální spolupráci ve střední Evropě.“

„Na druhou stranu: ve vztahu k Ukrajině mohou odpadnout různé neuralgické historické otázky, případně až trochu hysterická rétorika, ale v praktické rovině se tolik měnit nebude,“ dodává Lebduška.

Aktualizováno (16:30)
Po sečtení hlasů odevzdaných v 63 procentech okrsků v nedělních volbách do polského Sejmu, dolní komory parlamentu, má vládnoucí národněkonzervativní Právo a spravedlnost (PiS) podporu 37,5 procenta voličů, opoziční Občanská koalice (KO) získala 28,6 procenta hlasů. Sčítání hlasů postupuje pomalu, protože k volbám přišel rekordní počet lidí a zároveň s nimi se konalo i referendum.
Možní koaliční partneři KO, středová Třetí cesta a Nová levice, dostali podle průběžných výsledků 14,4 procenta, respektive 8,3 procenta hlasů. Do Sejmu, dolní komory parlamentu, se dostane zřejmě také krajně pravicová Konfederace, kterou podpořilo téměř 7,3 procenta voličů.

Víc si poslechněte v audiu, Speciál moderuje Tomáš Pancíř.

autoři: Tomáš Pancíř , lup
Spustit audio

Související