Adam Černý: Čínský zákon o Hongkongu

30. květen 2020

I v politice platívá, že smysl jednotlivých tahů udává až jejich kombinace nebo celek.

Zřetelně to ukazuje nejnovější krok komunistické Číny vůči své – alespoň dosud oficiálně – zvláštní administrativní součásti Hongkongu. Parlament v Pekingu na svém nynějším, kvůli pandemii koronaviru odloženém, zasedání schválil návrh zákona, který fakticky umožní mocenským orgánům totalitního režimu otevřeně zasahovat tam, kde dosud předváděl, jak funguje politika „jedna země, dva systémy“, která měla být modelem i pro sjednocení kontinentální Číny s Tchaj-wanem.

Čtěte také

I samotné načasování napovídá, že si vládci v Pekingu v čele prezidentem a generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny Si Ťin-pchingem uvědomují možné dopady svého kroku. Parlament schválil návrh zákona v době, kdy svět včetně největšího globálního rivala Číny, Spojených států, zápolí s pandemií viru covid-19 a jeho masivními ekonomickými důsledky. A to by mělo snižovat riziko možných odvetných opatření.

Jako v Tibetu

A proč si čerstvě schválený zákon zasluhuje pozornost? Protože podle něho obyvatelé Hongkongu, kteří budou označeni za nebezpečné, například kvůli podvratnosti nebo separatismu, za který jsou v současnosti trestáni lidé v Tibetu nebo v provincii Sin-ťiang, budou napříště stíháni represivními složkami komunistického režimu. Ne tedy podle zákonů, kterými se dosud řídí soudy v Hongkongu, jak se k tomu Peking zavázal v roce 1997, když končila britská správa.

Čtěte také

Tah vůči Hongkongu není ojedinělý. Čínští vládci dlouhodobě posilují a rozšiřují mocenské pozice ve svém nejbližším okolí, zvláště v Jihočínském moři. A pokud to, jako třeba v případě Filipín, mezinárodní soud v Haagu označí za nezákonné, Peking jen vzkáže, že se něčím takovým nehodlá řídit. Podobně příznačně na nynějším zasedání parlamentu premiér Li Kche-čchiang sice opakoval rituální frázi o „sjednocení“, týkající se Tchaj-wanu, ale ze sousloví letos vypadlo slovo „mírové“.

Jednotící téma

Jednotlivé tahy dohromady skládají obraz mocenské expanze. Založené nejen na sebevědomí opírajícím se o několik dekád trvající hospodářský růst, ale i na aktuální potřebě nabídnout obyvatelstvu, ve kterém nemalá část musela být zneklidněna neschopností režimu včas reagovat na nástup pandemie, sjednocující téma. V tom případě téma Číny jako vedoucí světové mocnosti, jak tento cíl před dvěma lety definoval sjezd komunistické strany.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Obyvatelé Hongkongu mají velký důvod se obávat, že obhájci demokratických principů, zejména svobody slova a svobody shromažďování, budou stíháni ještě ostřeji a otevřeněji než dosud. Nejbližší sousedé Číny zase mají důvod být znepokojeni růstem svého čím dál silnějšího souseda. A globální rival Číny, Spojené státy, vidí, že soupeření Washingtonu s Pekingem není a nebude pouze tématem jedné, té letošní prezidentské volební kampaně.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související