15 důvodů, proč Ukrajinci musejí porazit Rusko

Proč svět potřebuje ukrajinské vítězství? Ptá se známý americký historik a specialista na moderní dějiny střední a východní Evropy Timothy Snyder, který je profesorem na Yale University. V komentáři pro ukrajinský deník Kyiv Post uvádí 15 důvodů, proč musí Ukrajina válku proti Rusku vyhrát. Prvním důvodem je zastavení zvěrstev, kterých se Rusové dopouštějí, protože ruská okupace je de facto genocida.

Všude, kde Ukrajinci osvobodí okupované území, zachraňují lidské životy a obnovují zásadu, že lidé mají právo nebýt mučeni, deportováni a vražděni.

Čtěte také

Druhým důvodem je zachování mezinárodního právního řádu. Jeho základní pravidlo říká, že žádná země nemá zaútočit na jinou a anektovat její území tak, jak se o to na Ukrajině snaží Kreml. Ruská agrese je samozřejmě protizákonná, ale právní řád se proti tomu nebrání.

Ukrajinské vítězství je podle historika Snydera také klíčem k ukončení imperiální éry. Tento konflikt by mohl být poslední válkou, která je vedena podle koloniální logiky, že nějaký jiný stát či lid neexistují. Bodu zvratu však bude dosaženo, pouze když Rusko prohraje.

Je potřeba oslabit prestiž tyranů.

Dalším důvodem, proč musí Ukrajina zvítězit, je obrana mírového projektu Evropské unie. Ruská válka je namířena nejen proti Ukrajině, ale i proti širší myšlence, že evropské státy dokážou v míru spolupracovat. Jestli vyhraje impérium, prohraje integrace.

Důležité je i dát šanci právnímu státu v Rusku. Dokud bude tato země vést imperiální války, bude vězet i v pasti represivní politiky na domácí půdě.

Ukrajinské vítězství udělí lekci i Pekingu

Příští generace Rusů by mohly mít lepší a svobodnější život, ale jen když Rusko tuhle válku prohraje, uvažuje Timothy Snyder.

Je také třeba oslabit prestiž tyranů. V tomto století panuje trend autoritářství, jehož hlavní hnací silou a modelem je putinismus. Když ho porazí demokracie, tento trend se zvrátí. Fašismus je o síle a prohra ho zdiskredituje.

Čtěte také

Sedmým důvodem proč musí Ukrajina vyhrát, je to, že demokracie je lepší režim. Ukrajinci si už osvojili myšlenku, že si své politické vůdce vybírají sami.

Tím, že riskují, aby svou demokracii ochránili, nám připomínají, že my všichni musíme jednat, abychom ochránili tu svou.

Je rovněž zapotřebí odvrátit hrozbu velké války v Evropě. Vojenská konfrontace se Sovětským svazem a pak Ruskem byla scénářem regionální války po celá desetiletí. Ukrajinské vítězství ho zlikviduje a další ruská ofenziva bude nepravděpodobná.

Ukrajinci nám dali šanci změnit celé století.

Vítězství Ukrajinců zároveň odstraní i hrozbu velké války v Asii. V posledních letech je hlavním scénářem celosvětové války čínská invaze na Tchaj-wan. Ukrajinské vítězství udělí Pekingu lekci, že za takovou útočnou akci se draze platí.

Čtěte také

Desátým důvodem, proč musí Kyjev vyhrát, je zabránit šíření jaderných zbraní. Ukrajina se těch svých zřekla a jaderná velmoc Rusko ji pak napadlo.

Jestli Ukrajina prohraje, budou mít země, které dokážou jadernou zbraň vyrobit, pocit, že je vyrábět musí, aby se ochránily.

Ukrajinské vítězství by také snížilo riziko jaderné války. Zredukuje pravděpodobnost dvou hlavních scénářů války mezi jadernými velmocemi a bude obecně působit proti šíření atomových zbraní.

U Bachmutu jde o nerostné suroviny

Triumf Ukrajiny by odvrátil i budoucí války o zdroje. Ruská Vagnerova skupina se nejen soustavně dopouští válečných zločinů, ale také se všude, kde může, násilím zmocňuje nerostných zdrojů. Proto také bojuje v Bachmutu, poukazuje americký historik.

Čtěte také

Ukrajinské vítězství by podle něj tak zajistilo dodávky potravin a předešlo hladomoru v budoucnosti. Ukrajina živí většinu světa, ale Rusko hrozí, že bude potraviny využívat jako zbraň. Jeden ruský propagandista dokonce prohlásil: „Hladomor je naší jedinou nadějí“.

Ukrajinské vítězství urychlí odklon od fosilních paliv, pokračuje Snyder ve svém výčtu. Putin je názorným příkladem toho, jakou hrozbu pro budoucnost představuje uhlovodíková oligarchie.

To, že z dodávek energií udělal zbraň, urychlilo přechod k obnovitelným zdrojům. A ten bude pokračovat, jestli Rusko prohraje.

Posledním, patnáctým, důvodem, proč musí Ukrajina zvítězit, je stvrzení hodnot svobody. I když mají Ukrajinci více než dost důvodů definovat svobodu jako boj proti něčemu.

Tedy ruské okupaci, zároveň nám připomínají, že svoboda je ve skutečnosti i „pro něco“, tedy aby mohli být lidmi, kterými chtějí být, v budoucnosti, na jejímž utváření se mohou podílet.

Čtěte také

„Jsem historik politických zvěrstev,“ připomíná Snyder. „A tak mi jako dostatečný důvod, proč Ukrajinci musejí vyhrát, stačí ten první – porážka současného genocidního projektu.“

I ostatních čtrnáct je však nesmírně důležitých. Každý z nich představuje příležitost, po jaké touží celé generace politiků, kteří plánují budoucnost, ale skoro nikdy ji nedostanou.

Teď ale nastala výjimečná shoda okolností, jaká se naskytne jednou za život, a my ji nesmíme promarnit. Ukrajinci nám dali šanci změnit toto století, šanci na svobodu a bezpečnost, kterou bychom sami o sobě a vlastními silami nezískali.

Jediné, co teď musíme udělat, je pomoci Ukrajincům vyhrát, zdůrazňuje Snyder ve své úvaze.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu. Připravily Tea Veseláková a Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související