12milionové čínské město Wu-chan je v karanténě. Kvůli nákaze už nesmí nikdo ven ani dovnitř

23. leden 2020

Jsou zrušeny všechny veřejné akce, shromáždění i modlitby. Z města neodjíždějí žádné autobusy, vlaky a nelétají letadla.

Čtěte také

Právě z Wu-chanu se totiž podle lékařů šíří smrtelně nebezpečný koronavirus, který už zabil 17 lidí (a 580 lidí je v tuto chvíli evidováno jako nakažených). Je to rozhodnutí čínských úřadů ale i Světové zdravotnické organizace (WHO).  

Podobný krok je mimořádný hlavně kvůli počtu lidí, kterých se dotkne. Proč úřady sáhly k tak radikálnímu řešení? Podle čínského zpravodaje Českého rozhlasu Davida Jakše je celá situace nesmírně komplikovaná. „Už se dá říct, že si lékaři jsou jisti, že Wu-chan je ohnisko nákazy,“ potvrzuje ve vysílání Plusu Jakš.

Lidé jedli vnitřnosti (cibetek, krys a vlků)

„Zdá se, že se koronavirus přenesl na člověka zřejmě konzumací zvířecích vnitřností zřejmě cibetek, krys nebo dokonce mláďat vlků, která se tady opravdu prodávají a místní to jedí,“ dodává.

Čtěte také

Problém je, že kromě 580 nakažených a 17 mrtvých, by v tuto chvíli mohlo být nakaženo a aktivně nemoc přenášet dál, dalších několik tisíc lidí. „Teď se pohybují po celém území Číny a tak je úřady chtějí co nejrychleji najít, izolovat a začít léčit. Proto jsou všechna ta opatření,“ vysvětluje. 

Karanténa se ale dotkne i cizinců, kteří měli pokračovat někam dál. „Jako poslední teď přistály přímé letecké linky z Indonésie, Barmy a Paříže. Od 10:00 hodiny (místního času) už mají zákaz vzletu všechna letadla, vnitrostátní i mezinárodní,“ dodává zpravodaj Českého rozhlasu.

Víc si poslechněte v audiozáznamu celého rozhovoru.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.