Čína bojuje s novou respirační chorobou, obyvatele děsí vzpomínka na SARS

Čína bojuje s neznámou nemocí, která by mohla být novým typem zápalu plic. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že jde možná o nový druh z řady virů, kam patří i těžký akutní respirační syndrom, známý jako SARS.

Informuje o tom agentura Reuters.

Čtěte také

Záhadnou respirační chorobou už onemocnělo nejméně 59 lidí v centrální Číně. A koncem ledna bude Čína slavit lunární rok Svátkem jara, kdy miliony Číňanů cestují domů.

Světová zdravotnická organizace zatím postrádá přesnější informace. Podle ní však může jít o nový koronavirus širší skupiny virů, kam patří i SARS nebo takzvaný blízkovýchodní respirační syndrom, tedy MERS.

Oba tyto viry se podle zdravotníků vyskytují periodicky. SARS způsobil epidemii v letech 2002 a 2003, kdy se rozšířil do nejméně 37 zemí a zabil přes 800 lidí. Epidemie byla o to horší, že čínská vláda se snažila výskyt nemoci zatajit, píše Reuters.

Strach z paniky

Podle britského deníku Guardian v úterý zpřísnil zdravotní opatření na čínských hranicích Hongkong. Všichni, kdo přijíždějí z města Wu-chan v čínské provincii Chu-pej, si musí povinně nechat změřit teplotu. Právě ve Wu-chanu se od konce prosince objevilo zmíněných šest desítek případů neznámého druhu zápalu plic. Někteří z pacientů se nacházejí v kritickém stavu.

Čtěte také

Nová nemoc se vyznačuje horečkou, problémy s dýcháním a nálezem invazivních lézí na plicích. Podle zdravotníků někteří z pacientů pracovali ve městě na rybím trhu a možná se nakazili od nějakého zvířete. Na trhu se prodávají i ptáci, hadi, jeleni a kanci. Úřady trh od Nového roku uzavřely, ale okolní prodejci fungují dál.

Wu-chan, který má přes deset milionů obyvatel, údajně zavedl mimořádná hygienická opatření, aby našel příčinu šíření viru. Další města v regionu se však připravují na nejhorší.

Například obyvatelé Hongkongu ve velkém nakupují obličejové masky. V tamních nemocnicích je už 21 pacientů s horečkou a dýchacími potížemi, kteří v poslední době navštívili Wu-chan. Také v Singapuru se lidé přijíždějící z Wu-chanu musí podrobit kontrole teploty.

Čínskou vládu začíná znepokojovat panika, která v zemi kvůli neznámému viru vypukla. Cenzura začala blokovat čínskou obdobu Twitteru, sociální síť Weibo, kde vznikl hashtag #WuhanSARS. Lidé si dobře pamatují, jak čínské úřady epidemii kdysi tajily, a ani dnes nevěří, že jim poskytují úplné informace, uzavírá Guardian.

Spustit audio

Související