HLASUJTE: Znervózňuje vás objev nových koronavirusů, jako mají teď v Číně, nebo ne?

21. leden 2020
Radiofórum

Tři lidé zemřeli v Číně na zápal plic, který způsobuje nově objevený koronavirus. 217 nových případů oznámila tamní média v pondělí. 35 pacientů onemocnělo těžce, stav devíti je kritický.

Metropole Peking hlásí 5 nových případů a jihočínská provincie Kuang-tung 14. Jde o první výskyty infekce v Číně mimo Wu-chan, kde byly zaznamenány první případy, upozornila agentura Reuters. Podle dnešních informací je nemocných ještě víc.

Čtěte také

Zdravotníci se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního čínského Nového roku, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Svátek letos připadá na 25. ledna.

Odborníci z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí zatím považují riziko zavlečení nového viru do Evropy za nízké a v klidu jsou i čeští epidemiologové. Ve střední Evropou se zase znovu šíří virus ptačí chřipky a minulý týden se objevil už i na Vysočině.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Znervózňuje vás objev nových virů, nebo vás nechává chladnými? Co myslíte, jak vážné nebezpečí pro nás představují nákazy ze vzdálených míst planety? Chodíte s virózami k lékaři, nebo se léčíte sami?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související