Na Opavsku se objevil nebezpečný virus přenášený hlodavci

22. leden 2020 13:52

Takzvaná hantaviróza se zpočátku projevuje jako obyčejná chřipka. Ve Slezské nemocnici v Opavě skončilo v péči lékařů už šest lidí za posledního půl roku. 

V minulých letech nemocnice obvykle zachytila jeden případ za rok až dva. Nynější častější výskyt může souviset s loňským přemnožením hrabošů. Onemocnění může skončit i smrtí nebo vážným poškozením ledvin, řekl primář infekčního oddělení Petr Kümpel.

Na výrazně vyšší výskyt této infekce upozornili už loni němečtí lékaři. Hantaviróza patří do skupiny krvácivých horeček, tak jako ebola. Není ale na rozdíl od eboly přenosná z člověka na člověka.

Příznaky

Onemocnění se nejprve projevuje jako chřipka s teplotami a bolestmi hlavy nebo svalů. Později pacientovi klesne tlak, je malátný a nakonec jsou poškozeny ledviny. Člověk močí jen málo, moč se zadržuje v organismu. Posléze se situace změní a pacient naopak začne vylučovat značné množství moči. Inkubační doba se pohybuje od jednoho až do tří týdnů.

Sympatická Marta Trlicová skončila v nemocnici s horečkami a selhávajícími ledvinami. Mohla za to zákeřná hantaviróza

Jednou z šesti nakažených pacientek z regionu je Marta Trlicová. Onemocněla pravděpodobně na Osoblažsku. Po několika dnech, kdy se domnívala, že má chřipku a snažila se s nemocí bojovat doma, skončila v nemocnici. Tam nakonec strávila 15 dnů, aktuálně je pět dnů v domácí péči. Dnes řekla, že se stále cítí velmi unavená: "Nemůžu normálně fungovat, jedu tak na 30 až 40 procent."

Zákeřná nemoc Martě zasáhla ledviny. Její tělo za pár desítek hodin zadrželo 13 litrů vody. Oteklá byla i ve tváři

Dodala, že nepříjemná pro ni byla hlavně situace, kdy fakticky ze dne na den kvůli zadržování moči přibrala 13 kilogramů, posléze naopak musela chodit na WC každých 45 minut. V Česku se vyskytují nejčastěji dva kmeny hantavirózy: dobrava a pumala.

Nemoc přenášejí hlodavci, stačí vdechnout vir, který může být v moči nebo trusu zvířete. Pacient se tak může nakazit v přírodě nebo i v domácnosti, když třeba zametá tam, kde se pohyboval nakažený hlodavec.

Lék neexistuje

Na hantavirózu dosud nebyl vyvinut žádný lék, vakcína se připravuje. Lékaři jsou odkázáni hlavně na korekci vnitřního prostředí a udržování funkce ledvin. Někdy je nutno pacienta dialyzovat. "V našem regionu máme velké štěstí, že výborně pracující referenční laboratoř pro hantaviry je v Ostravě a všechny výsledky můžeme rychle konzultovat," dodal primář. 

autor: mrk | zdroj: ČTK
Spustit audio