Zvláštní vydání o dětech

1. únor 2011

Poruchy pozornosti a hyperaktivita. Problematika dětských úrazů, přístupy k prevenci.

Dnešní vydání Ženšenu bychom mohli nazvat "magazín o člověku nedospělém". Tématem všech dnešních příspěvků totiž budou děti - od nemluvňat až po náctiletou mládež.

Poruchy pozornosti a hyperaktivní chování dětí se často nesprávně vysvětlují jako zlobení nebo nevychovanost dětí. Takové děti někdy dostávají od rodičů tresty, které ale zůstávají bez účinku. Bohužel se objevují i smutné případy týrání dětí kvůli hyperaktivitě. Odborný přístup k dětem s poruchami pozornosti vysvětlí PhDr. Miloslav Čedík.

Velkým problémem současnosti jsou dětské úrazy. Ve vyspělých zemích se daří snižovat dětskou úmrtnost na nejrůznější choroby, ale ještě větší počet dětí zahyne na následky úrazů, které si přivodily buď samy, nebo s cizím zaviněním. PhDr. Jiří Kostner se v Ženšenu zamyslí nad příčinami dětských úrazů i nad nejrůznějšími způsoby, jak úrazům předcházet.

V aktualitách ze světa uslyšíte odpovědi na otázky, kde se v člověku bere strach z pavouků a hadů a jak vnímáme souboj většího s menším. Na obě otázky vědcům pomohla odpovědět nemluvňata.

autor: mas
Spustit audio