Zoufalí Venezuelané ničí národní park hledáním zlata. Maduro v něm vidí spásu země

25. listopad 2018

Venezuelský národní park Canaima se známými Andělskými vodopády vždycky hlídali domorodí Pemónové. Hospodářská katastrofa v zemi je však přinutila vzdát se povolání průvodců turistů a začít dobývat zlato. Oblast je teď plná povrchových dolů.

Informuje o tom americký deník Wall Street Journal.

Starosta místní vesnice Kamarata Abrahan Sandoval přiznává, že Pemónové se vždycky chovali ekologicky a svou zemi chránili. Situace ve Venezuele je však dohnala k tomu, že ji ničí. V září obyvatelé ve snaze najít zlato vykopali jámu o velikosti dvou fotbalových hřišť.

Ve Venezuele už není ani chleba. Je to humanitární katastrofa, říká bývalý velvyslanec Slavický

Stanislav Slavický

Venezuela patřila díky svým nerostným zásobám k nejbohatším zemím Latinské Ameriky. Reformy socialistických prezidentů ale zemi přivedly do stavu, kdy občanům chybí jídlo i základní léky. Miliony lidí Venezuelu opouštějí a Latinská Amerika zažívá takovou svou verzi migrační krize.

Prezident Nicolás Maduro považuje zlato za spásu země, která ji dostane z nejhorší ekonomické krize v dějinách Venezuely. V situaci, kdy se prohlubuje nedostatek potravin, inflace dosahuje závratných výšin a zemi opouštějí miliony obyvatel, vyčlenil Maduro rozsáhlé území na severu a jihu národního parku pro těžbu zlata, minerálů a diamantů.

Americké ministerstvo financí vydalo nařízení, které americkým firmám zakazuje, aby se na venezuelském projektu podílely. Těžit se v Canaimě nesmí – park je na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Nacházejí se v něm nejen nejdelší nepřerušované vodopády na světě, ale i geologická souvrství, která dokazují, že Jižní Amerika a Afrika byly kdysi jediným kontinentem. Je zde i vzácná flora a fauna, včetně obřích mravenečníků a tapírů.

Zlatá horečka

Podle ekologů může současná zlatá horečka napáchat v Canaimě nenapravitelné škody. Povrchové doly se rozkládají na obrovské ploše a obsahují vodu plnou znečišťujících látek. Zlatokopové také kontaminují místní řeku Carrao olovem.

Maduro obhájil mandát, venezuelská opozice výsledky neuznává

maduro_170602-072855_mos.jpg

Venezuelský prezident Nicolás Maduro si vítězstvím v kontroverzním prezidentském klání zajistil dalších šest let ve funkci. Jeho soupeř i širší opozice ale požadují nové hlasování.

Skupina venezuelských ekologů s názvem SOS Orinoco teď předložila zprávu organizaci UNESCO, v níž varují, že těžba v Canaimě bude v příštích letech ještě intenzivnější, a vyzývají ji, aby park prohlásila za památku v ohrožení, a přiměla tak vládu k omezení těžby. Venezuelské úřady však na výzvy světové organizace nereagují.

Skupina SOS Orinoco zjistila pomocí satelitů v parku přes 30 povrchových dolů. Hlídá je armáda a vláda se vůbec nesnaží ničení panenské přírody omezovat. Podle venezuelské opozice má armáda z celého projektu největší prospěch. Vojáci také pravidelně podnikají útoky na neregistrované zlatokopy, zlato jim zabavují a pak si je nechávají.

Zlato, které vládní úřady oficiálně vykoupí, se posílá do Turecka, kde se upravuje a ukládá v tamější centrální bance, aby bylo v bezpečí před americkými sankcemi. Jen letos takto Turecko dostalo venezuelské zlato v hodnotě jedné miliardy dolarů.

Zlato vábí nejen neregistrované zlatokopy, ale i kriminální gangy nebo kolumbijskou Národní osvobozeneckou armádu, varuje venezuelská opozice. Jejich střety a útoky si jen v říjnu vyžádaly 17 mrtvých horníků. A venezuelské úřady oficiálně opakují, že těžba je Canaimě zakázaná, píše Wall Street Journal.

Spustit audio