Maduro obhájil mandát, venezuelská opozice výsledky neuznává

21. květen 2018

Venezuelský prezident Nicolás Maduro si vítězstvím v kontroverzním prezidentském klání zajistil dalších šest let ve funkci. Jeho soupeř i širší opozice ale požadují nové hlasování.

Informuje o tom server katarské televize Al-Džazíra.

Podle výsledků, které oznámila šéfka Národní volební rady Tibisay Lucenaová, získal Maduro skoro šest miliónů hlasů, zatímco jeho hlavní oponent Henri Falcón zhruba třetinu tohoto počtu.

Maduro, nástupce levicového prezidenta Huga Cháveze, označil své vítězství za triumf nad imperialismem, jeho soupeř ale výsledky odmítl uznat kvůli údajným nesrovnalostem.

Voličské odměny

Hlavní opoziční koalice s názvem Kulatý stůl demokratické jednoty volby bojkotovala. Dva nejpopulárnější opoziční vůdci, Henrique Capriles a Leopoldo López, se prezidentského klání nesměli zúčastnit. Ve srovnání s volbami v roce 2013, kdy přišlo 80 procent voličů, byla volební účast v neděli menší a dosáhla jen 46 procent.

„Byl to historický den! Den skvělého vítězství,“ prohlásil Maduro včera v noci před prezidentským palácem v Caracasu. „Podcenili mě. Nikdy dřív prezidentský kandidát nezískal 68 procent hlasů,“ pokračoval venezuelský lídr za doprovodu salv ohňostrojů. Spolu s ním slavily tisíce jeho příznivců.

Čtěte takéVenezuelským prezidentem bude dál Maduro. ‚Byla to urážka demokracie,‘ reagují na volby USA

Claudio Fermín, šéf Falcónovy kampaně, upozornil, že jeho tým zaznamenal na 900 případů nesrovnalostí. Někde prý přímo před volebními místnostmi čekaly odměny pro voliče, kteří podpoří stávajícího prezidenta. „Jsme svědky zneužívání pravomocí. Přišel čas svrhnout tuto vládu podvodníků,“ vyzval samotný Falcón.

Podle Spojených států, které na Madura uvalily sankce, byly volby „ostudné“, a Washington je neuzná. Chilský prezident Sebastián Piñera na Twitteru napsal, že jeho země, stejně jako většina demokratických států, výsledek hlasování nebude akceptovat, protože prý „není projevem svobodné a svrchované vůle lidu“.

Promarněná šance

Jak Al-Džazíra podotýká, hyperinflace, nedostatek potravin a lékařské péče, stoupající zločinnost, ale také nefunkční vodovodní, energetická a dopravní síť ve Venezuele v posledních letech vyvolaly silné projevy nespokojenosti. Podle katarské stanice v tomto období s Madurovou politikou chvílemi nesouhlasilo až 75 procent obyvatel země.

„Čelíme velké, uměle vyvolané inflaci… ale prezident Maduro navzdory těmto podmínkám s převahou zvítězil,“ myslí si však Juan Romero, spisovatel, který vládu podporuje.

Vezuelský prezident Maduro chce využít zmatku v opozici a vyhrát předčasné volby

Nicholás Maduro

Ve Venezuele začal boj před prezidentskými volbami. Trochu nečekaně po nich zatoužil prezident Nicolás Maduro, přestože ještě nedávno dělal všechno pro to, aby je odložil. Minulý týden nicméně prohlásil, že chce být znovu zvolen, a Ústavodárné shromáždění, které dal nezákonně zřídit místo parlamentu ovládaného opozicí, volby schválilo už na konec dubna. Podle agentury AP Maduro využít zmatků v řadách opozice a ještě víc upevnit moc. V únoru má Madura oficiálně nominovat jeho socialistická strana.

„Očekáváme mezinárodní tlak, ale teď je čas pro Venezuelu, aby se zamyslela a vynaložila velké úsilí k obnovení míru a pořádku. Musíme předejít tomu, aby do našich záležitostí zasahovaly cizí země, jenom tak se vyhneme něčemu podobnému, jako se stalo v Libyi,“ dodává literát.

Kulatý stůl demokratické jednoty obvinil administrativu z toho, že přeložila volby na dřívější termín, aby tak využila rozkol v opozičních řadách. Většině Madurových soupeřů navíc úřady znemožnily kandidovat. „Pro opozici to byla katastrofa; neúčast byla velmi vysoká, Madurovi odpůrci přišli o historickou možnost ho porazit,“ uvádí opozičník Saverio Vivas.

„Kdyby opozice vynaložila třeba jen malé úsilí a zkrotila ega, která ji rozdělují, mohl být dnešní výsledek jiný,“ myslí si politik. Ačkoliv zatím není jasný směr povolebního vývoje, představitelé opozice chtějí pokračovat v boji, konstatuje Al-Džazíra.

Balíček za hlas?

Americký deník New York Times upozorňuje na ekonomické problémy Venezuely. Stát občanům v poslední době poskytuje balíčky se základními potravinami. A právě ty během předvolební kampaně získaly značný význam. Někteří lidé se prý totiž báli, že kdyby ve volbách nepodpořili vládního kandidáta, mohli by o ně přijít.

Venezuelané loni kvůli nedostatku potravin zhubli o jedenáct kilogramů

Protest proti prezidentu Madurovi

Nejnovější venezuelská studie odhalila, jak závažný je nedostatek potravin v zemi a situace, v níž její obyvatelé žijí, píše jihoamerický server PanAm Post. Studie Univerzity Simóna Bolívara, Ústřední venezuelské univerzity a Katolické univerzity Andrése Bella s názvem Přehled životních podmínek se zaměřila na sedm faktorů loňského roku – chudobu, jídlo, zdraví, vzdělání, osobní bezpečnost, emigraci a práci. Výsledky ukázaly, že Venezuelané nežijí, ale pouze přežívají.

Poblíž mnoha volebních místností se v neděli nacházely takzvané Rudé stánky, pojmenované podle barvy vládnoucí Spojené socialistické strany Venezuely. Voliči museli u pultíku ukázat průkaz, který se používá při vyzvedávání potravinových balíčků i pro jiné služby, a zapsat své jméno.

Jak pracovníci na stáncích podle newyorských Timesů tvrdili, jejich přítomnost v žádném případě neměla vyvolat dojem, že to, jestli budou lidé nadále dostávat potravinové balíčky, souvisí s určitou volbou.

Žena, která čekala před volební místností ve slumu La Vega v Caracasu, novinářům řekla, že se jakožto zaměstnankyně státní společnosti bojí o práci v případě, kdyby nevolila a následně se nezapsala před volební místností. Tvrdila také, že musí volit Madura, protože si je jistá, že vládní počítače hlídají, kdo dal komu hlas. „To je tady běžný názor,“ tvrdí o poměrech ve Venezuele deník New York Times.

autor: mit
Spustit audio

Související