Změna valorizace penzí je nutná, systém generuje deficit 70 miliard, říká Vojtko. Udržitelné i v rámci stávajících pravidel, nesouhlasí Hendrych

20. duben 2023

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil první návrhy na změny důchodového systému. Mimořádnou valorizaci by měl nahradit dočasný příspěvek. „V danou chvíli to není nutné. Bylo by to udržitelné i v rámci stávajících pravidel,“ míní poslanec Igor Hendrych (ANO). „Je nutné napravit stávající stav, který je nastaven špatně,“ nesouhlasí poslanec Viktor Vojtko (STAN).

Podle Hendrycha měl být návrh na změny valorizací důchodů součástí důchodové reformy, kterou vláda bude představovat v květnu.

„Když se tak pospíchá, že v květnu má být důchodová reforma ve Sněmovně, a dokonce jsem slyšel ambici, že už snad v červnu by měla být schválena, tak si myslím, že všechny věci, o kterých se bavíme, by mohly být zabaleny v jednom balíku. Mohly by být ucelené, systémové, vyvážené a zkonzultované s opozicí, protože s námi se donedávna o těchto věcech nikdo nebavil,“ upozorňuje poslanec za ANO.

Čtěte také

Podle Vojtka ale nelze se změnami valorizací čekat do května, kdy bude vláda představovat důchodovou reformu.

„Tlačí nás čas, protože nejsme v situaci nulového rizika, že by ještě letos jednou inflace nepřekročila pět procent. Zatím to vypadá poměrně optimisticky, ale vyloučit to úplně nemůžeme. A v okamžiku, kdy by letos ta situace nastala, už bychom měli jiný nástroj na to, jak na ni reagovat, a také lepší prostor. Proto se přikračuje k tomuto řešení už teď a zbytku důchodové reformy se nepochybně bude jednat ještě delší dobu, samozřejmě i s opozicí,“ konstatuje poslanec za STAN, který je členem Jurečkova poradního týmu pro důchodovou reformu.

Podle Hendrycha ale měla být opozice zapojena do tvorby nové důchodové reformy od začátku, jak na začátku volebního období slibovala vláda.

„Součástí výroku, který tehdy pronesl pan ministr, bylo i to, že do koncepce nového důchodu bude i vtažení opozice tak, aby nová důchodová reforma jako celek měla širokou politickou podporu. Chápal jsem to minimálně na úrovni ústavní většiny, ideálně na úrovni všech parlamentních stran. Bohužel se to tak nestalo. Je to zhruba měsíc a půl, kdy byla přizvaná naše zástupkyně,“ naznačuje.

Čtěte také

Vojtek upozorňuje, že jednoduché nebylo ani najít shodu v rámci vládní koalice. A připomíná, že hnutí ANO je jak ve Sněmovně, tak ve vládě několik let. Celá řada věcí v rámci analytických podkladů podle něj vznikla před více než 10 lety.

„Překvapuje mě, že se opozice tváří, jako by to byl blesk z čistého nebe. V podstatě nemají nějaký jasný koncept toho, jak by si vůbec důchodovou reformu představovali. Potom to sklouzává do nějakého okopávání kotníků, toho, že vláda všechno dělá špatně. Měli bychom se potkat s nějakými společnými návrhy a v tomto směru jsem žádnou aktivitu opozice nezaznamenal,“ konstatuje.

Spravedlivější systém

Hendrych kritizuje, že vláda zatím v rámci úspor státního rozpočtu představila jen úspory na starobních důchodcích.

Čtěte také

„Na jedné z nejohroženějších skupin, která navíc na rozdíl od některých ostatních ani nemá možnost nějakým způsobem své příjmy zlepšit nějakou výdělečnou činností. Padlo tady několikrát, že se má ušetřit – pokud bude tento návrh schválen – asi 14 miliard korun. Že senioři dostanou přibližně o jednu čtvrtinu méně, než by dostali. A já si kladu otázku, jestli je to nutné,“ naznačuje.

„Určitě to nutné je,“ reaguje Vojtko. Důchodový systém v současné situaci generuje v letošním roce deficit na úrovni 70 miliard korun.

„A v okamžiku, kdy bychom nechali fungovat valorizační vzorec tak, jak je teď špatně nastaven, úplně by se nám to utrhlo. Těžko bychom dokázali smysluplně řešit situaci buďto dalších skupin, protože nakonec by to museli zaplatit z velké části ti, kteří pracují, nebo bychom si na to museli půjčit, jako si už teď půjčujeme skoro na každý šestý důchod v letošním roce. Anebo by musela být drastičtější opatření pro ty, kteří půjdou do důchodu později,“ vysvětluje.

Systém by podle něj byl navíc změnou mimořádné valorizace na mimořádný příspěvek spravedlivější, protože z předchozího systému mimořádných valorizací těžili především bohatší důchodci.

Čtěte také

„Příspěvek vede k tomu, že je to rozděleno tak, aby všichni dostali nějakou absolutní částku a nějakou poměrnou ve vztahu k tomu, jak mají velký důchod. Tím pádem by na ten náraz, který souvisí s prudkým růstem cen, měli být připraveni lépe i nízkopříjmoví důchodci,“ načrtává Vojtko.

Hendrych s tím nesouhlasí. Upozorňuje na nález Ústavního soudu z roku 2011, na základě kterého se musel změnit nový výpočet důchodu.

„V podstatě kritizoval to, že zásluhovost v českém penzijním systému je upozaděna a měla by být vyšší. Takže zásluhovost je v podstatě motivační i pro lidi v produktivním věku a je to takto i v mnoha jiných zemích. Ano, nůžky se ale musí rozevírat nějakým způsobem přiměřeně,“ naznačuje.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.