David Klimeš: Jurečkova penzijní cesta tam a zase zpátky

24. březen 2023

Kdy půjde do důchodu, to dnes neví ani sám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten nyní čerstvě oslavil 42. narozeniny, a kdyby se nic neměnilo, tak by ho už čekalo „jen“ 23 let práce a v 65 letech by mohl jít do penze. Jenže tak to asi nebude.

Vzhledem ke stárnutí populace se věk pro odchod do důchodu bude nepochybně prodlužovat. Ale jak, to nyní neví nikdo. A zdá se, že ani sám Jurečka, ač již v dubnu chce na vládě představovat kompletní důchodovou reformu.

Čtěte také

Několik měsíců se bralo jako hotové, že se věk pro mladší ročníky zvýší na zhruba 67 až 68 let, jak s tím počítalo v interních materiálech samo Jurečkovo ministerstvo. Pro se vyslovil i ministr financí Zbyněk Stanjura a další ministři. Vláda se tedy nemůže divit, že se to stalo předmětem veřejné debaty.

Jenže teď už je zase vše jinak. Jurečka po schůzce s opozicí prohlásil, že v chystané důchodové reformě žádná pevná hranice nebude, a už vůbec ne 68 let. Nevíme tedy zase vůbec nic, kromě toho, že snad žádný jiný aktivní politik nevystřídal tolik politických pozic k důchodům jako právě Jurečka.

Číslo 68

Čtěte také

Nyní se horko těžko hledá smysluplný vzoreček pro stanovení věku odchodu do důchodu. Ten tady přitom už byl. Na počátku minulé dekády za premiérování Petra Nečase se schválila mimořádně nepopulární, ale jediná možná úprava věku pro odchod do penze.

Jak stárneme, měl se automaticky prodlužovat i minimální odchozí věk. Dalo se jistě toto pravidlo měnit pro těžce pracující a další znevýhodněné skupiny, ale to je asi tak vše, co se s tímto pravidlem mělo dělat.

Jenže pak nastoupila levicová vláda Bohuslava Sobotky, kde zasedli vedle sociálních demokratů i anoisté a lidovci včetně Jurečky na ministerském postu. A právě tento kabinet zrušil automatické prodlužování věku pro odchod do důchodu a zastropoval ho na 65 letech. Tehdy vláda včetně lidovců tvrdila, že je to rozpočtově únosné a pravicová opozice neví, co říká, když je viní z populismu.

Čtěte také

Jenže politická doba se změnila a Jurečka pro změnu sedí v pravicové vládě. Všem je už jasné, že populistická stopka na 65 letech je neudržitelná. Během volebních let 2021 a 2022 ještě vláda Petra Fialy svorně tvrdila, že věk se posouvat nebude, stejně jako valorizace penzí. Ale nyní v povolební době to najednou jde všechno velmi rychle.

Jurečka asi nechce vypadat úplně jako zmatený král z Pyšné princezny, co odvolával, co odvolal, a sliboval, co slíbil, tak na poslední chvíli ještě změkčuje nevyhnutelné prodlužování věku a říká, že nikde nebude číslo 68.

To možná nebude, ale nepochybně tam bude vzoreček velmi podobný tomu, co už se schválilo za Nečase a bylo nerozumné to opouštět – jak se věk dožití bude prodlužovat, bude narůstat i tato zákonná překážka, než nám stát začne vyplácet z našeho sociálního pojištění starobní důchod.

David Klimeš, novinář

Místo aby se politici věnovali tomuto tajení nevyhnutelné pravdy před občany o prodlužování věku pro odchod do důchodu, raději by se měli věnovat tomu, co ovlivnit mohou: Podporou prevence nás mohou pobízet k tomu, abychom i na stáro byli co nejdéle zdraví. Nebo se mohou starat, abychom ke státní penzi měli i nějaké to dosažitelné soukromé spoření.

Ale že dnešní mladí budou odcházet do důchodu až před sedmdesátkou, to je nevyhnutelná realita.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.