Ženy tří republik: Božena Pospíšilová Čelková (Trixi), nejmladší špionka

28. srpen 2018

Božena Pospíšilová alias Trixi od dívčích let působila v odboji a stala se nejmladší průmyslovou špionkou. Významnou roli sehrála hlavně v přípravě spojeneckého náletu na německou továrnu Apollo, tehdy největší rafinérii ropy v Evropě.

V červnu 1944 přijíždí do Terezína delegace Mezinárodního Červeného kříže na jednodenní prohlídku, které předcházela tzv. zkrášlovací akce. Nacisté se rozhodli využít ji k další propagandě a hlavně oklamání světové veřejnosti. Americký film Casablanca získává tři hlavní ceny Americké akademie – populární Oscary.

Proběhl první spojenecký nálet na Bratislavu, do něhož byla zapletená i slovenská rodačka. Nejmladší průmyslová špionka Beatrix Čelková, za svobodna Božena Pospíšilová se narodila v červenci 1925 v Bratislavě. Po vzniku Slovenského státu se manželství rodičů rozpadlo. Otec Jan Pospíšil opustil Slovensko a se svou tehdy patnáctiletou dcerou se vrátil do Prahy.

V odboji už od 16

Božena známá jako Trixi se od 16 let angažovala v protinacistickém odboji. Přivedla ji k tomu její teta Františka Hrubišková přezdívaná Bílá paní. Teta často ilegálně jezdila ze Slovenska do Prahy a sloužila jako důležitá spojka mezi slovenským odbojem a českou Obranou národa vedenou Aloisem Eliášem. Trixi v té době studovala na pražském gymnáziu, odkud odešla pracovat do společnosti Lucernafilm.

Právě na Barrandově začala její kariéra nejmladší špionky. Poznala nejen známé herce, ale zaměřila se hlavně na vysoké německé důstojníky, od nichž dokázala získat cenné informace. Ve společnosti budila pozornost, ovládala cizí jazyky, nechyběl jí smysl pro humor a měla dokonalé společenské vystupování.  

Ilegální skupina Justícia

Ženy tří republik: Eliška Junková, československá automobilová závodnice

Eliška Junková na ramenou fanoušků po Velké ceně Německa na Nürburgringu, kde získala první místo (1927)

Eliška Junková proslula jako automobilová závodnice u nás i v zahraničí. Svou popularitou se v meziválečném Československu mohla měřit s lidmi, jako byl Vlasta Burian či Karel Hašler.

Během heydrichiády ji vyšetřovalo gestapo, ale nemělo proti ní žádné důkazy. Trixi tušila, že ji stále sledují a hrozí jí velké nebezpečí. Díky falešnému pasu uprchla zpět na Slovensko. Nejprve se ukrývala v sanatoriu Dr. Guhra v Tatranské Poliance. Tam se seznámila se svým budoucím manželem, který jí opatřil nové doklady. 

V Bratislavě se pak zapojila do činnosti ilegální skupiny Justícia. Nastoupila do německé továrny Apollo, v té době největší evropské rafinérie. Pracovala v oddělení finanční kontroly, a proto mohla dál předávat důležité poznatky o množství zpracované ropy, z níž se vyrábělo palivo pro německou armádu na východní frontě. Pořídila fotografie továrny a tajně vynesla film se snímky v podvazkovém pásu.   

Nálet na německou rafinérii Apollo

Odbojová skupina Justícia spolupracovala s Londýnem. Informace od Trixi spojencům posloužily při plánování náletu na Apolku. Přestože Trixi o útoku věděla, 16. června 1944 odchází do práce jako kterýkoliv jiný den. Americké letectvo zničilo během čtyř náletů většinu závodu. O život přišlo 176 lidí, nejen zaměstnanců Apolla, ale i civilistů. Trixi přežila. O to horší byla skutečnost, že musela pomáhat identifikovat zemřelé kolegy, mnohdy i přátele. Trauma z netušených a strašlivých zážitků si nesla do konce života.  

Takto osudový okamžik zachycuje dokument Špionka z Apolky Slovenského rozhlasu (2010):

Politickým procesům unikla jen o vlásek

Po osvobození se vdala se za právníka JUDr. Vojtecha Čelka. Novomanželé se odstěhovali do Trenčína, kde rodina Čelkových vlastnila knihtiskárnu s obchodem. Po únoru 1948 jim nastaly krušné chvíle. Čelkovi znárodnili živnost a Trixi jen o vlásek unikla vězení díky pokročilému těhotenství. Začíná éra politických procesů a v rámci estébácké akce Monako bylo zatčeno, odsouzeno a následně popraveno několik členů odbojové skupiny Justícia, k níž za druhé světové války patřila i Trixi.

S manželem pak vychovala tři syny a pracovala jako zdravotní sestra na onkologii v trenčínské nemocnici. Zemřela v červnu 1997 v Trenčíně.

Seznamte se s příběhy dalších Žen tří republik >>

Spustit audio

Související