Ženy tří republik: Marie Provazníková, náčelnice Sokola

5. září 2018

Náčelnice Sokola Marie Provazníková se aktivně podílela na sokolských sletech roku 1938 i 1948, ze kterých se staly manifestace proti nastupujícím diktaturám. Vedla družstvo gymnastek, které přivezlo zlaté z LOH 1948.

Pro české dějiny je rok 1948 zcela zásadní. K moci se dostávají komunisté, prezidentem Klement Gottwald a je přijata nová ústava. V červnu se v Praze koná XI. všesokolský slet, v červenci pak v Londýně XIV. letní olympijské hry. Právě z nich se zpět do vlasti odmítla vrátit náčelnice Sokola Marie Provazníková.

Narodila se v pražském Karlíně roku 1890. Tam také začala poprvé navštěvovat Sokol. Původně „Tělocvičný spolek paní a dívek“ byl založený pod záštitou Miroslava Tyrše v listopadu 1869.

Sokol bez žen

Všesokolský slet 2018

Všesokolský slet v Praze, 2018

Vyvrcholením XVI. všesokolského sletu budou hromadná vystoupení na stadionu v pražském Edenu. Program začíná ve 14:00 hodin. Uvidíte komponované programy s různým scénickým pojetím. Těšit se můžete na sérii skladeb včetně těch pro nejnižší věkové kategorie a potom i slavnostní zakončení XVI. všesokolského sletu.

Spolek Sokol v té dobu už sice existoval, ženy v něm ale cvičit nemohly. Poprvé se veřejně prezentovaly až na všesokolském sletu v roce 1901. Za zmínku stojí, že členky Tělocvičného spolku se významně zasloužily o zavedení tělesné výchovy do dívčích škol. 

Na jedné takové smíchovské dívčí škole učila i Provazníková. Sama vystudovala gymnázium Minerva, a za první světové války i učitelství na univerzitě. Během studií se jí narodila jediná dcera. Manželství s Františkem Provazníkem Marii nevydrželo dlouho, o to usilovněji se pak soustředila na práci v Sokole.

Logo

Základem činnosti Sokola vždy byla tělesná výchova a sport. Důraz se kladl i na vzdělávání a šíření vlasteneckých idejí zakladatelů této organizace. I proto se sokolové na památném X. sletu v červnu 1938 vymezili vůči zlu číhajícímu za hranicemi. V rozhlasovém archivu můžeme najít projev sestry Provazníkové ze září 1938 určený ženám.

Sokolové a odboj

Sokolové se pak zapojili do odboje proti nacistickému Německu. Během válečného běsnění trpělo mnoho sokolů ve vězeních a koncentračních táborech. I přes velké množství padlých měl Sokol po válce více jak milion členů, přes tři tisíce hřišť a sokoloven i vlastní nakladatelství. A pak přišel Vítězný únor.

Náčelnice Provazníková navzdory různým překážkám dál pokračuje v přípravách letního XI. sletu. Ten se stal sokolskou demonstrací odporu proti nastupující diktatuře. Byla aktivní i v Mezinárodní gymnastické federaci a chystala se ve stejném roce zároveň i na letní olympijské hry. Do Londýna vycestovala jako vedoucí družstva československých gymnastek.

Výpravu ale poznamenala tragédie

Na dětskou obrnu v Londýně náhle umírá sportovní gymnastka Eliška Misáková, členka vítězného československého družstva. Jako jediný sportovec v historii pak získává zlatou medaili in memoriam. Marie Provazníková se po olympiádě rozhodla zůstat v exilu. Přesídlila i s rodinou své dcery do Ameriky, kde prožila zbytek života. V zámoří rozhodně nezahálela. Dál se naplno věnovala vysokoškolské výuce, organizaci cvičení a propagování sokolské myšlenky.

Později sepsala také podrobné paměti, kde popisuje především dobu prvorepublikovou, válečnou okupaci a události kolem Února. Mezitím v Československu vyšel v roce 1952 zákon, který u nás de facto zrušil jednotného Sokola.  Po dobu komunistické nadvlády řídil veškerou sportovní činnost Československý svaz tělesné výchovy a sportu. V období pražského jara se sice bývalí přední činovníci pokusili o obnovu Sokola, po srpnové invazi se však jejich sen rozplynul.

Seznamte se s příběhy dalších Žen tří republik >>

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související