Zdravé zuby nesouvisí jen s tím, jak skvělého máte zubaře. Důležitá je kvalita vaší prevence, říká zakladatelka obchodů s dentální péčí

5. leden 2024

Alexandra Kala, která je jednou z nejúspěšnějších českých podnikatelek a majitelkou sítě obchodů nejen s dentální péčí, je hostem Hovorů. Proč se rozhodla podnikat zrovna v kartáčcích? Do jak velké míry můžeme ovlivnit svoje zdraví? A co bychom si měli představit pod pojmem longevity?

Inspirovala se svým manželem, který vystudoval stomatologii ve Švýcarsku. Společně tak měli možnost poznat, jak k péči o chrup Švýcaři přistupují. To, jestli budeme mít zdravé zuby, dásně a obecně ústa ale překvapivě nesouvisí s tím, jak skvělého máme zubaře, ale až na 90 procent s kvalitou naší prevence.

Čtěte také

„Podle statistik spolku Ministr Zdraví je pouhých 10 procent našeho zdraví závislých na lékařské péči a na její kvalitě. 25 procent je výsledkem genetických predispozic, tedy něčeho, co nemůžeme ovlivnit. A 35 procent našeho zdraví závisí na tom, jak se o sebe staráme,“ říká Kala.

Nejdřív se se svojí firmou Profimed zaměřovala pouze na dentální hygienu, později přešla i k jiným produktům, jako jsou přípravky pro péči o pleť nebo doplňky stravy. Zlomem podle Kaly byl i začátek spolupráce s americkou značkou Frida, která vyrábí pomůcky pro matky do porodnice a taky ty, které by měly usnadnit poporodní péči.

Dnes má s obratem půl miliardy celkem 24 obchodů a nepodniká jen v tuzemsku, ale i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Velkým tématem je pro ni i longevity neboli dlouhověkost.

Dlouhověkost nebo vyšší kvalita života?

Někteří vědci pracují s myšlenkou, že bude v dohledné době možné dožívat se až 120 let. Podle Kaly to ale není tak jednoduché.

„Longevity je výborná věc a 120 let zní skvěle, ale je otázka, v jakém stavu. Takže naším záměrem je být co nejdéle zdraví. A potom, když budete žít 120 let, tak přitom být schopen dál sportovat, pracovat, mít koníčky… toho by se člověk určitě chtěl dožít,“ popisuje Kala.

Čtěte také

Potenciál v podnikání, co se longevity týče, podle ní mají převážně doplňky stravy. Například látka spermidin, která se podílí na buněčném metabolismu.

„Spermidin je látka, která urychluje proces autofágie. To znamená, že je velmi důležitá pro buněčné čištění. Jeho výzkumu se věnuje hodně významných univerzit, které zkoumají vliv spermidinu na tělo. Zjistilo se, že u lidí, kteří mají autofágii a kteří používají přípravky se spermidinem, je mnohem nižší riziko Alzheimeru, má to velký vliv na kardiovaskulární onemocnění a zlepšuje to kognitivní funkce mozku,“ vysvětluje Kala.

Ministr Zdraví

Zajímavý je i Ministr Zdraví, spolek, který sdružuje vědce, podnikatele a obecně odborníky, kteří si přejí posunout české zdravotnictví o level výš.

„My samozřejmě máme kvalitní a dobré zdravotnictví, ale nebude ho možné dlouhodobě ufinancovat, protože náklady na české zdravotnictví v porovnání s EU jsou dvojnásobné a pořád rostou,“ říká Kala.

Podle ní se také málo investuje do prevence, z našeho rozpočtu tam jde jen něco mezi 3 až 4 procenty.

„A to je strašně málo, protože třeba Dánsko si vyhlásilo na příští rok cíl 30 procent, což je velmi vysoký budget. Ale právě prevence dokáže ušetřit hodně peněz a prodloužit zdravé dožití lidí.“

Spolupracuje Ministr Zdraví s ministerstvem zdravotnictví? Na co bychom se měli zaměřit, když chceme žít kvalitně a déle? A co je projekt Žárovky a jak může podpořit české zdravotnictví? Na tyhle otázky odpoví Hovory. Moderuje Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , aste
Spustit audio

Související