Závislost na dovozu léků je pro EU nebezpečná, říká europoslanec Polčák. Komise chystá plán na posílení soběstačnosti

15. květen 2020

Pandemie způsobená novým typem koronaviru odkryla závislost Evropy na dovozu léků ze zemí, jako je Čína nebo Indie. Z Asie se dováží až 90 % všech generik (levnějších variant originálních léčiv, které se mohou prodávat po vypršení patentové ochrany).

V počátcích koronavirové krize reagovaly některé členské státy Evropské unie na hrozící nedostatek zákazem vývozu určitých léků. Tento postup ale zkritizovala Evropská komise, která země vyzvala, aby od podobné strategie upustily. Komisaři argumentovali tím, že zákaz vývozu fakticky znemožňuje fungování trhu.

Čtěte také

Ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček ale nevidí na tomto postupu nic zavrženíhodného. „Ve větší míře to bylo tak, že jednotlivé národní státy chránily zboží, které už bylo vyrobeno přímo pro ně,“ vysvětluje.

Země se údajně snažily zamezit pouze dalšímu přeprodeji léků na trhy s vyššími prodejními cenami. „Cena může zásadním způsobem variovat a stejný lék se někde prodává i o 50 % dráž.“

Přibližně 75 % originálních patentovaných léků se stále vyrábí v Evropě. V oblasti originálních inovativních léčiv Evropa pořád hraje poměrně významnou roli.
Jakub Dvořáček

Zvýšení domácí produkce

Horké téma závislosti na dovozu generických léků se Evropská komise rozhodla řešit strategickým plánem na posílení soběstačnosti v tomto odvětví. Hotový by měl být do konce roku.

Čtěte také

Eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová se domnívá, že hlavním problémem je příliš rozdrobený evropský trh s léky, který snižuje šanci konkurovat gigantům jako Čína nebo Indie.

Europoslanec a člen Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Stanislav Polčák (STAN) tvrdí, že na nebezpečí spojené se zastavením dodávek z Indie sám upozorňoval už v lednu.

„Zjistili jsme, že je to veliké nebezpečí pro EU... Myslím si, že nikdo si neuměl představit, jak moc významné nebezpečí to je. Dnes se dělají seznamy výrobků a látek, které je důležité uchovat jako strategickou výrobu na území Evropské unie.“

Čtěte také

Evropa přitom podle Polčáka má výrobcům rozhodně co nabídnout. Jde prý například o finanční záruky, ale i perspektivu trhu pro půl miliardy ekonomicky vyspělých lidí.

Jakub Dvořáček na to ale namítá, že si vznik dalších regulativ pro výrobu na určitém území nedovede představit. Zejména z hlediska konkurenceschopnosti.

Uran

Europoslanec za hnutí STAN připomíná, že nejde jen o léky. Ačkoliv ty jsou teď bezpochyby hlavním tématem.

„Dalším strategickým odvětvím by mohl být třeba uran. Ten má v Evropě významný potenciál, protože celá řada unijních států je stále závislá na jaderné energetice. I pro Česko by toto odvětví mohlo být velmi perspektivní,“ uzavírá.

Poslechněte si celý speciál Jana Bumby. Mluvilo se také o postupném probouzení Čínského trhu, kam se podle Alice Rezkové z Asociace pro mezinárodní otázky výrobci už dávno nepřesouvají jen kvůli levné pracovní síle.

Spustit audio

Související