Rusové jsou roztrpčeni a Putinovi poprvé za 20 let padá popularita, shrnuje pandemii publicista Just

12. květen 2020

Plané sliby ruské vlády, zamžená čísla skutečných obětí, nefunkční testy a neprodyšně uzavřená Moskva. Tak nějak dnes podle publicisty a spolupracovníka Českého rozhlasu v Moskvě Jiřího Justa vypadá život běžných Rusů.

Čtěte také

Nákaza covidem-19 se tam v neděli potvrdila u dalších více než 11,5 tisíce lidí, tedy dosud nejvyšší zaznamenaný denní přírůstek. Celkem se tam už nakazilo přes 221 tisíc osob. Podle propočtů agentury TASS se tím země dostala na třetí místo v žebříčku nejhůře zasažených zemí světa, vyšší počty evidují už jen Španělé nebo Američané.

„Nehledě na každodenní prohlášení prezidenta Vladimira Putina, Rusové stále zůstávají doma. Jsou tzv. v izolaci, jak se tady říká karanténě… Takže nesmějí vycházet z domova,… ani nikam odjet, protože i taková Moskva je doslova uzavřena. Pokud chtějí ven, musejí žádat o propustky, což se podepisuje i na jejich psychickém zdraví,“ shrnuje Just ve vysílání Plusu.

Rusové jsou roztrpčeni. Nehledě na vládní sliby finanční podpory, nebo že to všechno brzy skončí, protože (ve skutečnosti) vidí opak.
Jiří Just

Nespolehlivé testy?

Podle agentury AFP ale země trvá na tom, že stabilně vysoké denní přírůstky nakažených jsou výsledkem většího množství provedených testů. Tempo šíření viru v zemi proto podle ruských úřadů neodpovídá nárůstu nových případů.

„Zrovna včera proběhlo setkání vlády, šéfů regionů a Putina. Prezident pak prohlásil, že se denně dělá až 170 tisíc testů, požaduje jich ale až 300 tisíc. Zatím mělo celkem proběhnout až 5,5 milionu testů. Nikdo jim ale nevěří,“ komentuje Just.

Přidává dva příklady ze svého okolí, kdy se třeba poslanec Státní dumy (dolní komory parlamentu) nechal několikrát testovat, ale že je nakažený se zjistilo až na CT vyšetření (kde měl covidový zápal plic).

Čtěte také

Jak si pak Just vysvětluje tak nízký počet mrtvých (včera bylo evidováno 2009 úmrtí na covid-19)?

„Místopředsedkyně vlády Taťána Golikovová se zrovna včera vychloubala, že v Ruské federaci je sedmkrát nižší úmrtnost. Ve stejný den pak vyšla v (liberálních a opozičních) novinách Novaja gazeta analýza ruské úmrtnosti. On je totiž problém v tom, že se tady započítává pouze ten, kdo zemřel jen na covid-19. Ale ti, co zemřeli na zápal plic nebo nemoci srdce, se do statistik vůbec nedostanou… Proto může vláda vykazovat tak malou smrtnost.“

Nevídané: Putinovi padá popularita

V Ruské federaci se ale děje i něco většího, a to je pokles popularity samotného Putina. Proč? „Nemá totiž možnost, jak se před lidmi tzv. vytáhnout. Jak zvýšit svou popularitu. Přestože každý den vystupuje a slibuje peníze, lidé mu už nějak nevěří. Taky neproběhly oslavy Dne vítězství 9. května, které jsou pro obyvatele velmi významné a vždy jim to zvedne náladu. Teď museli sedět doma.“

Čtěte také

Podle Justa se Rusům nelíbí ani to, že jim nikdo pořádně nevysvětluje, co se vlastně děje. Výsledkem jsou protesty na internetu, nedávno dokonce i v ulicích Severní Osetie.

„Pro Putina je to za posledních 20 let největší zkouška popularity. A když si vezmete, že by si teď tak rád prodloužil funkční období až do roku 2036 (referendum bylo kvůli pandemii zrušené)… Bude velmi těžké lidem vysvětlit, proč by to měl být Putin, kdo by měl ve vedení země zůstat. Oni totiž nevidí, že by jim teď pomáhal,“ dodává.  

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , Jiří Just , Věra Luptáková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.