Libor Dvořák: Ruská nová politika tání, přípravy předání moci a utahování šroubů

5. květen 2020

Vrchol epidemie nemoci covid-19 má Rusko ještě stále před sebou.

Ale podle pokynu samotného Vladimira Putina měla vláda připravit plán postupného vymanění země z režimu tzv. samoizolace, jednoduše řečeno karantény. Tímto plánem by se pak regiony měly řídit už v nejbližší době. Ruští politologové a sociologové se ale už teď zamýšlejí nad možnými scénáři tohoto nadcházejícího procesu.

Čtěte také

Zmíněné scénáře sahají od jakési nové politiky tání s populistickými kroky v ekonomice a přípravy případného předání moci, přes status quo až po další utahování šroubů, což se v současném Rusku zdá nejpravděpodobnější. Tyto tři scénáře tezovitě představuje třeba ruská Agentura strategické komunikace (ASK). Začněme tedy oním utahováním šroubů.

Takovýto scénář předpokládá další utužení současného režimu v zemi. Základními nedostatky tohoto postupu jsou podle ASK předem jasné neefektivní fungování ekonomiky a vytlačení reálné opozice mimo veřejný prostor, což povede k tomu, že se sníží přesnost odhadování reálných nálad ve společnosti. Experti uvedené agentury jsou přesvědčeni, že tento scénář je pro zemi v její současné situaci úplně nejhorší.

Prezident jedná v perspektivě dnů

Čtěte také

Podívejme se na základní body případné strategie tání. V takovém případě by státní moc musela ke společnosti vyslat signál, že je připravena ke skutečné politické transformaci poměrů v zemi, a to za aktivní spoluúčasti občanů.

Takovýto vývoj by podle Agentury strategické komunikace vyvolal vlnu optimismu, schopného posílit ekonomický růst a také snížit současnou abnormální politizaci společnosti. Garantem takovéhoto reformního vývoje by měl být Putin, což si ovšem člověk po dosavadních zkušenostech s ruským prezidentem neumí dost dobře představit.

Nejpravděpodobnější, ale podle odborníků také nejnebezpečnější, je uchování statu quo: pokud konečný počet nakažených a zesnulých v Rusku bude nižší než v západních demokraciích a zároveň se ceny ropy vrátí na obvyklou úroveň, bude to Putinův režim společnosti nejspíš interpretovat tak, že Rusko se může dál ubírat původním směrem, o což by se státní moc jistě ráda pokusila.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Při odhadování možných scénářů ovšem řada ruských i západních odborníků upozorňuje na jednu důležitou okolnost: prezident a jeho nejbližší okolí jedná v perspektivě dnů, maximálně týdnů, takže je těžké odhadovat, co bude koncem června, uprostřed srpna či počátkem prosince. Putin sám navíc o všem rozhoduje na poslední chvíli a nikdo neví, jaké to rozhodnutí bude. Právě proto je tak těžké odhadovat, jakou cestou se postkoronavirové Rusko vydá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio