Libor Dvořák: QR kód. Chytrá karanténa v Rusku

12. duben 2020

Možnosti moderní elektroniky při potírání současné pandemie už využili v Jižní Koreji nebo na Tchaj-wanu a od počátku dubna byly elektronické povolenky pohybu osob v ulicích během karantény zavedeny v Moskvě. Elektronické slídění však u části veřejnosti vzbudilo značné obavy, že je to počátek totálního špiclování všech a každého.

Krátce před zavedením takzvané chytré karantény samozřejmě vznikly podobné obavy i u nás, a tak se podívejme, jak tento mechanismus už několik dní funguje právě v Moskvě. Pokud chcete opustit domov, musíte pokaždé radnici požádat vždy o nový QR kód.

Čtěte také

Ten si ponecháte v mobilu nebo si ho vytisknete. Opatření se vztahuje na všechny lidi nad 65, na pacienty trpící těžkými chorobami, jako je třeba cukrovka či chronická srdeční a respirační onemocnění. A samozřejmě i na ty, kdo jsou doma právě s Covidem-19.

QR kód ale zřejmě bude muset mít každý. A tresty? Pokuta v přepočtu asi 1300 korun, při případné recidivě o tři stovky víc. Pokud vás navíc policie chytne ve vašem soukromém autě, může vám ho zabavit. Ve srovnání s tím, co se chystá u nás, kde bude při elektronickém sledování přes mobily a platební karty nutný výslovný souhlas toho, koho se podobné sledování bude týkat, Moskvanů se nikdo na nic neptá. Takhle to prostě je a basta fidli.

Čtěte také

Velmi častý je v této souvislosti i takovýto názor: Elektronické šmírování jsme samozřejmě už dlouho čekali, ale mysleli jsme si, že bude zaváděno v opatrných dávkách. Jenže přišel ten vskutku zlatý koronavirus, a tak se to mohlo spustit rovnou a natvrdo.

Putinovy problémy

Prezidentu Putinovi ovšem pandemie přinesla naprosto nečekané problémy – toužebně očekávané „všelidové hlasování“ o ústavních změnách (mezi kterými je naprosto stěžejní zrušení jeho dosavadních čtyř prezidentských období) bylo třeba odložit na neurčito. A to stejné platí i o monumentálních oslavách Dne vítězství 9. května – přehlídka na Rudém náměstí by zřejmě musela proběhnout bez obecenstva, anebo ji bude třeba stejně jako zmíněné referendum přenést na pozdější dobu. Jen cílevědomá dvacetiletá výstavba ruského policejního státu může vesele pokračovat – tak proč toho nevyužít?

„Virus odejde, ale fízlování zůstane,“ konstatoval profesor prestižní moskevské Vysoké školy ekonomické a zároveň známý novinář a publicista Sergej Medveděv už před spuštěním moskevského sledovacího programu využívajícího možností geolokace mobilních telefonů – podle oficiálního vysvětlení samozřejmě v zájmu boje s pandemií. Medveděvův výrok ovšem upozorňuje na fakt, který kdejakého ruského intelektuála tíží možná víc než koronavirus samotný.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.