Září 1989: Lidovci konečně s lidem?

24. říjen 2019

Československá strana lidová fungovala od roku 1948 do listopadu 1989 pouze pod hlavičkou Národní fronty. Byla to zvláštní schizofrenie...

Strana měla komunisty vnucené prokomunistické vedení a naproti tomu antikomunistickou členskou základnu.

Je září 1989, v kanceláři tehdejšího předsedy lidovců Zbyňka Žalmana se vystřídají mladá redaktorka Lidové demokracie a tehdejší šéf krajského výboru ČSL Jihomoravského kraje Josef Bartončík.

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová. Dramaturgie Jan Sedmidubský, v režii Martiny Schlegelové účinkovali Petr Červinka, Natálie Drabiščáková a Tomáš Drápela. Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, mistr zvuku Michal Kolář.

Jaké bylo postavení Československé strany lidové v poúnorových čtyřiceti letech, kdy fakticky vládla komunistická strana? Proč potřebovala vládnoucí moc zároveň stafáž jakési povolené opozice? S historikem a politologem Michalem Pehrem mluvila Zuzana Marková.

autoři: Zuzana Marková , Milena Štráfeldová , Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.