Rok 1973: Kovaný marxista se mění v esoterika. „Bolševický čaroděj“ František Kahuda

10. srpen 2018

Byl komunistickým ministrem školství na přelomu 50. a 60. let a mužem, který se v 70. a 80. letech pokoušel o vědecký výzkum psychoenergetiky. Pro tohle propojení materiálního s nemateriálním se mu říkalo „bolševický čaroděj“: František Kahuda, vědec, kterému věda přerostla přes hlavu.

František Kahuda (1911-1987) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a v roce 1937 nastoupil jako středoškolský učitel do Brna. Jeho vědecká kariéra začala v roce 1952, kdy obhájil disertaci z fotoniky a obdržel doktorát z přírodních věd.

V letech 1954 až 1963 působil jako ministr školství a v letech 1967 až 1985 jako jeden z hlavních propagátorů psychotroniky. Vytvořil dokonce vlastní školu, kterou nazval psychoenergetika. Známý je jeho objev, že při myšlení létají lidem z hlavy hmotné částice, mentiony.

Výzkum mentionů

Jejich existenci Kahuda „potvrdil“ legendárním výrokem: „Mentiony existují, protože dosud nikdo nedokázal opak.“ Od roku 1970 do roku 1987 působil jako ředitel Psychoenergetické laboratoře Fakulty chemického inženýrství VŠCHT v Praze.

V květnu 1973 pozval Kahuda několika exaktních vědců a vyšších vládních úředníků k experimentu, na kterém přizvaný senzibil na dálku roztočil takzvaný Crookesův mlýnek. To je jev dlouho známý a dosud nevysvětlený. Až Kahuda ho „objasnil“: strojek se točí nárazy částic, které vznikají v mozku při myšlení. Přitom vyletují ven a senzibil je dokáže vůlí koncentrovat do úzkého svazku, který strojek rozpohybuje.

Podle Kahudy byly příčinou rotace mentiony (jak částice sám nazval), sama rotace pak zase potvrzuje existenci mentionů. Již v červnu 1973 Kahuda referoval o mentionech před vědeckou radou pedagogické fakulty, kde tehdy působil. V červnu 1973 se v Praze konala i 1. mezinárodní konference o psychotronice. Tam se většina delegátů od Kahudy distancovala.

Dokudrama Lukáše Csicselyho o Františku Kahudovi režírovala Martina Schlegelová, účinkují Tomáš Drápela, Jan Dvořák a Jiří Untermüller.

Více o Františku Kahudovi se dozvíte z rozhovoru Veroniky Kindlové s historikem Jaroslavem Pažoutem z Technické univerzity Liberec.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.