Začíná Řecku po čtyřech letech krize svítat na lepší časy?

14. duben 2014

Obyvatelům Řecku klesla životní úroveň skoro o třetinu. Práci nemá víc než čtvrtina lidí, rapidně narostl počet těch, kteří žijí pod hranicí chudoby.

To je realita Řecka čtyři roky poté, co země musela kvůli svým obrovským dluhům požádat o mezinárodní pomoc. Řecko se ale zároveň úspěšně vrátilo na ekonomické trhy a letos by mělo jeho hospodářství konečně aspoň lehce růst. Jak se tedy Řekům žije a jaké mají naděje do budoucna?

Charitativní organizace SOS Children pomáhá dětem a jejich rodinám. V jejím skladu na podlaze leží desítky igelitových tašek. Jsou v nich základní potraviny jako těstoviny, různé konzervy nebo olej. Pomoc je určená rodinám, které už vlastními silami nedokážou svým dětem obstarat jídlo.

„Rodina s jedním dítětem dostane pomoc za 80 eur na měsíc. Když má rodina víc než tři děti, je to 120 eur," říká Menelaos Tsaoussis, který šéfuje pobočce SOS Children v Athénách. Rodiny tu nedostávají jen jídlo, ale můžou sem své děti přivést, aby si hrály nebo aby se jim věnovali kvalifikovaní učitelé a dohnali s nimi případné resty ze školy.

„Po celém Řecku podporujeme skoro 2 000 rodin. Oproti době před krizí to je nárůst o 900 procent." Stergios Sifnios má na starosti všechny pobočky organizace SOS Children v Řecku. Před rokem 2010 byly jen dvě a neposkytovaly žádnou materiální pomoc. Rodinám pomáhaly spíš v napravování nedostatků ve výuce. Teď už je takových center devět a jejich činnost se neobejde bez rozdávání potravinové pomoci. Prostě proto, že nárůst chudoby je v Řecku za poslední roky obrovský.

„Většina lidí potřebuje naši pomoc celé roky. Tady v Athénách jsme s Menelaosem zkusili zavést šestiměsíční limit pro dobu, po kterou u nás někdo mohl dostávat pomoc. Ale byla to katastrofa, museli jsme to zrušit," vypráví Stergios. To, co říká, se odráží i ve statistikách. Víc než čtvrtina Řeků je nezaměstnaných. Do chudoby se následně dostávají hlavně proto, že po roce bez práce ztrácejí nárok na jakoukoliv podporu v nezaměstnanosti.


Od státu prostě nedostanou ani euro. Čím dál víc teď pod hranici chudoby padají lidé, kteří dřív patřili do střední třídy. „Zdaleka nejvíc darů teď máme od nadací z ciziny, třeba z Německa a dalších zemí. Hodně se snažíme získat prostředky i tady, stále k nám chodí i soukromí dárci, ale je to těžké, protože situace je tady opravdu hodně složitá," dodává Stergios. Zlepšení situace je podle něho zatím v nedohlednu. Žádné příběhy se šťastným koncem nezná.

Většina lidí se na charitu obrátit nemusí, snaží se nějak protloukat. V jednom z barů asi 20 minut metrem od centra Athén sedí mladý muž Themelis Rizos. Přestože má diplomy z prestižních univerzit, dlouho nemohl najít práci. Nakonec skončil v televizi, která vysílala jen komiksy - psal tam zprávy pro děti. Dnes už televize neexistuje a její majitel sedí ve vězení.

Pro snížení nezaměstnanosti je podle Themelise nejdůležitější, aby stát začal konečně fungovat tak jak má a přestal brzdit podnikavého ducha lidí. „Byrokracie je hrozná všude. Třeba v Belgii jsem s ní měl strašnou zkušenost. Jenže přesně jsem věděl, co musím udělat. Taky bylo potřeba jít na 5 úřadů, ale když vám řekli, že vám za týden dokument dají, tak jste ho za týden dostal. Tak proč nemůžeme taky mít normálně fungující úředníky a ne stát, který se pořád do všeho míchá?", ptá se Themelis.

V jednom z řady vysokých prosklených domů rušné athénské třídě má své kanceláře společnost Athens Insiders. Natalie Kontouová má v mladém start-upu Athens Insiders na starosti marketing. Malou firmu založila před necelým rokem spolu se třemi svými kamarády. „Dva z nás byli bez práce, dali jsme do toho naše vlastní úspory, i když jich nebylo moc. Za první rok jsme měli skoro 20 zakázek, většina lidí nás našla přes internet, i když ani netuším jak."

Natalie a její kamarádi nabízejí prohlídku Athén a dalších míst v Řecku ušitou na míru. Chcete ochutnat opravdu dobré řecké víno, naučit se vařit řecké pochutiny nebo zajet na místa, kam vás normální turistický průvodce nevezme? Takové požadavky uspokojuje právě firmička Athens Insiders. Nabízí své služby lidem, pro které cesta do Řecka není jen návštěva Akropole a povalování se na plážích.

„Zajímalo nás, jestli něco takového někdo nabízí i v Řecku, protože cestování na míru už v řadě jiných zemí funguje. A zjistili jsme, že to v Řecku nikdo nezná, protože tady jsou jen velké společnosti, které vám Řecko ukážou jen z hlediska historie a archeologie," vysvětluje svoji strategii Natalie.

Zrovna v době, kdy Natalie a její kamarádi rozvíjeli své plány, vyhlásila jedna řecká banka soutěž, ve které měli lidé nabízet nové podnikatelské nápady. Ze stovek nabídek vybrala 20 projektů a ten s názvem Athens Insiders byl mezi nimi. Podpora od banky není peněžní, ale spočívá v tom, že mladí podnikatelé dostali na jeden rok zdarma kancelář a dostávají také různé rady, jak svůj byznys rozvíjet. Až tahle podpora v květnu skončí, pro Athens Insiders to podle Natalie nebude znamenat žádný problém.

Tomu se prostě říká úspěch. Natalie byla víc než rok nezaměstnaná, ale díky dobrému nápadu a štěstí se jí a jejím třem kamarádům život změnil. Jenže i Natalie ví, jak je uskutečnění vlastního snu v Řecku těžké. Než svou firmu založila, musela na úřadech vybojovat zápas. „Je to prostě nekonečné. Třeba jen než si vyřídíte pojištění, to trvalo měsíce. Byrokracie je tady šílená."

„Ale pak naštěstí uvidíte malé světýlko na konci tunelu a cítíte, že se věci pomaličku mění. Ale musíte se prostě obrnit trpělivostí." Natalie a její přátelé trpělivost měli a navíc přišli s něčím, co zaplnilo díru na trhu. Nadějí Řecka je, že takových lidí bude čím dál víc a překážek pro rozvoj jejich nápadů bude naopak ubývat.

Řecku se pomocí velmi tvrdých opatření podařilo výrazně seškrtat rozpočtový schodek. Letos bude poprvé po dlouhých letech mít primární přebytek rozpočtu, to znamená kladnou bilanci, pokud by se nepočítaly úroky ze starých dluhů. A poprvé od krize by taky ekonomika měla mírně růst. Je tedy Řecko i přes utrpení jeho obyvatel na dobré cestě?

autoři: oho , sch
Spustit audio